Fraude-angst zet domper op beurskoersen

Zorgen bij beleggers over het onderzoek van de autoriteiten bij AOL Time Warner en Citicorp naar onregelmatigheden, hebben gisteren een eind gemaakt aan een week van koersstijgingen op de beurzen.

De AEX-index zakte met met 1,35 procent (5,33 punten) tot 390,32 punten, maar was daarmee nog altijd 25 punten hoger dan eind vorige week. het Dow Jones-gemiddelde in New York zakte in de loop van de avond verder weg, en eindigde 2 procent lager op 8.873 punten.

Het nieuws dat de Newyorkse justitie zijn onderzoek naar Citicorp verbreedt en nu ook kijkt naar een mogelijke rol van topman Sanford Weill in een verdachte financiële transactie, kostte de bankgroep ruim drie procent van zijn aandelenkoers. Volgens geruchten wordt speciaal gekeken naar een lucratieve financieringstransactie, waarbij een Weill aan een analist opdracht zou hebben gegeven om zijn beoordeling van telecombedrijf AT&T naar boven bij te stellen. Op deze manier zou de uitgifte van nieuwe aandelen bij de mobiele telefoniedochter makkelijker zijn geweest.

Bij AOL Time Warner wordt de boekhouding onderzocht. Verder vrezen analisten dat het bedrijf met een zeer grote afschrijving komt. Dat heeft gevolgen voor de financiering van de onderneming.

De schermenbeurs Nasdaq verloor 3 procent, mede door negatieve adviezen vvan analisten voor de chipindustrie. Dat sleepte de hele sector met zich mee. Zo verloor Intel 6,2 procent en Hewlett-Packard 3,9 procent.

In Amsterdam verloor de maker van machines voor de chipindustrie ASML bijna 10 procent op 12,35 euro. Daarmee was de winst van een dag eerder weer verdwenen.

Automatiseerder Getronics, vorige week op het absolute dieptepunt van 66 eurocent, zakte 5,3 procent naar 1,08 euro. Ook Numico zat in de hoek waar de klappen vielen. Het voedingsmiddelen en -supplementenbedrijf verloor zonder aantoonbare reden 4,3 procent van de waarde op 20,35 euro.

De overige Europese beurzen moesten gisteren evenals Amsterdam terrein prijsgeven. De CAC-index in Parijs eindigde 1,85 procent lager en de FTSE-index in Londen verloor 1 procent. Op de beurs in Frankfurt kromp de belangrijkste graadmeter, de DAX, 2 procent. De handel verliep traag en koersen gingen over bijna de gehele linie onderuit. In Parijs trokken vooral fondsen uit de telecomsector de CAC-40-index omlaag. Orange, vooral groot in mobiele telefonie, viel 5,5 procent. Telecomconcern Alcatel verloor ruim 5 procent en France Telecom moest meer dan 6 procent prijsgeven. Vivendi Environnement was met een kleine koerswinst een uitzondering op de beurs. De 1 procent waardestijging dankte het concern aan een hogere graad voor zijn kredietwaardigheid.

In Frankfurt leidden Infineon en SAP de gang naar beneden met verliezen van -6 procent en -4 procent.