Een beetje playboy

Opengeknoopte overhemden, shirts met bloemenprint: mannen durven steeds meer, zagen Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's) deze zomer in Rotterdam.

Het is opvallend hoe steeds meer mannen zich weten te kleden. En nog opvallender: hoeveel hetero's er zijn die de kunst afkijken van de gayscene. Een oplettende, zeer modebewuste homovriend meldde ons dat de nu trendy driekwartbroek – eerder op deze plek gesignaleerd – al veel eerder door hem en zijn maatjes werd gedragen. En als we eens goed om ons heenkijken, dan zien we dat dat ook het geval is met de pastelkleurtjes (lichtblauw, zachtgeel), de strakke truitjes, de shirts met bloemenprints en de tot de navel opengeknoopte overhemden. En daar is natuurlijk niets mis mee, het zorgt voor de nodige variatie in het straatbeeld en een ongegeneerde blik op strakke mannenlijven. Want de meesten die deze playboy-achtige stijl aandurven zijn toch wel een beetje ijdel en trots op wat ze te bieden hebben.

Kevin uit Rotterdam gaat zo in zijn muziek op dat hij in eerste instantie niet door heeft dat hij op de foto moet. Eenmaal uit zijn trance poseert hij gewillig in zijn baggy bermuda en baseballshirt waar hij de mouwen uit heeft gescheurd. Helemaal Versus van komende winter, maar het zegt hem niets. ,,Ik bedenk dit zelf'', zegt hij en wij weten nu zeker waar Donatella haar inspiratie vandaan heeft. Michel, een barkeeper uit Rotterdam, is een uitgesproken Cavalli-fan. Bijna al zijn geld gaat op aan kleding, waarmee vervolgens zijn vriendinnen weer gaan pronken. Vandaag heeft hij alleen puntlaarzen van zijn favoriete ontwerper aan, de rest is van Energie en Paradise Calling. De zonnebril blijft op z'n hoofd tijdens het fotograferen. ,,Anders blijft m'n haar niet goed zitten.'' Asgar van Goeree-Overflakkee laat zich inspireren door zanger Enrico Iglesias. En het moet gezegd, alles aan hem klopt. Van de slippers tot het horloge, singlet en de ketting. Asgar is zich van geen kwaad bewust: ,,Ik? Trendy? Mwaaah.'' Edwin uit Roterdam koopt wat hij leuk vindt. ,,Nu het er allemaal een beetje gekreukt uit mag zien, is het helemaal fantastisch. Je kunt het vanuit de wasmachine zo aantrekken.'' Tim is kapper in Rotterdam en hij is toch wel een beetje een fashionfreak. Het gaat zo ver dat hij z'n haar en sikje in dezelfde kleur verft als z'n kleding. Vandaag is het dus hennarood. De inhoud van zijn inloopkast wordt regelmatig aangevuld, dus ja, je kunt wel zeggen dat hij wat aan mode uitgeeft. Maar hij is helemaal anti Prada en DKNY: ,,Die merken zijn al zo uitgemolken, je ziet ze overal. Vroeger waren ze nog wat, nu niet meer.''