De week

De parlementaire enquête bouwnijverheid is begonnen. Niet om mensen aan de schandpaal te nagelen, maar om structuren bloot te leggen, zei de commissievoorzitter.

Terwijl natuurlijk heel tv-kijkend Nederland de schandpaal wil zien, niet naar ontblote structuren wil kijken. Wie kan het nog wat schelen dat bouwbedrijven in commissie de overheid opgelicht hebben? Die hebben met een kartelachtig staaltje van eerlijkheid dat gezamenlijk al toegegeven. Iedereen wil zien hoe omgekochte ambtenaren blozend, zwetend, snikkend desnoods onder ede vertellen dat zij het zich niet meer herinneren? `Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.'

In 1996, een jaar na de aardbeving in Kobe, groeide de Japanse economie van alle G7-landen het hardst. Nu Japan zo hard groeit, kan de belasting ook wel omhoog, meenden de bureaucraten in Tokio.

Met rampzalige gevolgen. De Azië-crisis brak uit. Door het westen beschouwd als het noodlottige gevolg van het `crony capitalism' in Aziatische landen.

Azië bloeit alweer. De enige `bright spot' in de wereldeconomie, schreef deze week The Wall Street Journal. Het westen, Amerika voorop, dreigt nu aan zijn eigen versie van `crony capitalism' ten onder te gaan.

En Duitsland misschien door de watersnoodramp. De Duitse regering stelt de belastingverlaging voor volgend jaar uit met een jaar. Scheelt haar vele miljarden euro's, die zullen worden gebruikt voor het herstel van de schade.

Zal dat volgende maand de verkiezingsoverwinning van bondskanselier Schröder redden? Als al het Kobe-effect optreedt, komt het voor Schröder te laat. Duitsland praat al over belastingverhoging. Schröders enige kans is de kans die zijn tegenstander hem biedt. Zo goed als soms mensen slagen door de kwaliteit van hun tegenstrever.

Porsche stelt zijn Amerikaanse beursgang uit. De nieuwe, strenge anti-zwendelwet in de VS schrikt de Duitse autofabrikant af. De meeste Europese ondernemingen met al wel een Amerikaanse beursnotering zullen zich aan de nieuwe regels conformeren, ondanks eerdere, felle protesten. Siemens was de eerste die het eigen, Duitse front tegen de VS doorbrak. Vervolgens snelde vrijwel de hele Europese ondernemingswereld achter Siemens aan.

KPN oogstte waardering voor zijn moed om zijn duurbetaalde telecomvergunning in Duitsland in één klap met een reuzenbedrag af te waarderen.

Deutsche Telekom, het met reusachtige schulden beladen, grootste telecomconcern van Europa, vertienvoudigde zijn verlies, maar zonder extra afwaardering. Het zal óf zijn Duitse mobiele dochter moeten verkopen óf zijn duurgekochte Amerikaanse mobiele dochter. `What's in the end, my friend?'

De olieprijzen stijgen explosief. Oorzaak is de mogelijke Amerikaanse aanval op Irak. De olie-invoer uit het Midden-Oosten kan dan ernstig worden ontregeld. Rijke Saoedische zakenlieden trekken hun geld uit de VS terug, uit onvrede over de Amerikaanse houding jegens het koninkrijk, dat door sommigen in de VS wordt beschuldigd van financiering van het terrorimse.

Kruidvat, de drogisterijketen, wordt overgenomen door Hutchison Whampoa, het Hongkongse conglomeraat dat in havens, energie, hotels, telecom en supermarkten belangen heeft. En nu dus ook in Bach.

Amersfoort raakte in rep en roer door een levensgevaarlijk lekkende treinwagon. Politieagenten zonder beschermende kleding riepen bewoners op hun ramen te sluiten. De lokale radiozender, die geacht wordt in zulke situaties rampenzender te zijn, verschafte niet de gewenste inlichting. ,,We gaan het allemaal evalueren'', zo stelde de loco-burgemeester de bevolking na afloop gerust.

Duizenden leraren en ambtenaren kunnen hun WAO-uitkering met de VUT-uitkering combineren, waardoor zij tot maximaal 140 procent van hun laatstgenoten salaris ontvangen. Het ABP sloeg alarm en mensen die nu in de WAO belanden krijgen geen VUT meer. Maar de vakbonden hebben bewerkstelligd dat zij die van de misregeling profiteerden dat mogen blijven doen.

Zouden deze vakbonden niet eens onder ede voor de volksvertegenwoordiging moeten verklaren wat zij verstaan onder: eenieder is gelijk voor de wet?

    • Paul Friese