De Rooij laakt gedrag wielerploeg van Peña

De vijfde etappe van de Ronde van Nederland werd gisteren gewonnen door Sergej Ivanov. De Rus bleef na 198 kilometer het sprintende peloton net voor. Het verhaal van de rit was vele malen spannender. Er had zich tussen Arnhem en Sittard een ware psychologische oorlog tussen US Postal, de ploeg van klassementsleider Peña, en de rijders van Rabobank afgespeeld.

Er stond onbegrip op het gezicht van Theo de Rooij te lezen. De ploegleider van Rabobank had geen goed woord over voor de tactiek van US Postal. De rijders van de Nederlandse wielerploeg waren weer de pineut geweest toen zeven renners vroeg in koers waren ontsnapt en niemand in het peloton aanstalten maakte te reageren. ,,Als wij niet gaan rijden, pakt die groep drie kwartier en verliezen zij de ronde'', meende De Rooij, die de ritzege van Ivanov meer dan verdiend noemde. ,,Fassa Bortolo (Ivanovs ploeg) heeft mee op kop gereden. Mooi dat ze hier winnen.''

Het zevental, met onder andere Leon van Bon, Bart Voskamp en Rik Reinerink, bereikte nu een maximale voorsprong van een kleine zeven minuten, maar werd toch nog ruim voor de finish achterhaald. Daar was de Rabo-ploeg voor een groot deel verantwoordelijk voor. De Rooij zocht naar een verklaring voor het niet meerijden van de ploeg met wie zijn team in de Tour nog zo'n goede band had. ,,Ik denk dat ze bij US Postal zo bang van ons zijn dat ze zelfs bereid zijn de Ronde van Nederland uit handen te geven.''

Toch was de gok van de Amerikaanse ploeg ook weer niet zo'n gewaagde. ,,Dit hoort allemaal bij het spel'', lachte Victor Hugo Peña, die vandaag aan de slotetappe begint met vijf seconden voorsprong op de Duitser Bartko, zes op de Belg Wauters en tien op de vooraf als topfavoriet bestempelde Erik Dekker. Peña vond de kritiek van De Rooij vooral amusant. ,,Het is toch logisch dat wij de Rabo's laten werken? We weten hoe belangrijk deze ronde voor hen is. Zij hebben bovendien de sterkste ploeg.''

Natuurlijk nam de Nederlandse ploeg de verantwoordelijkheid. Maar het deed De Rooij wel zeer dat de beloning vandaag in Landgraaf wellicht uitblijft. ,,Je kunt nu eigenlijk al vaststellen dat we de ronde zo goed als zeker in de tijdrit verloren hebben. Maar ik vind niet dat je kunt zeggen dat we gefaald hebben. We hebben een rit gewonnen (door De Jongh), twee man bij de eerste vijf en zo'n beetje de hele week op kop gereden.''

Het laatste klonk na de vijfde rit wat cynisch. ,,Ik blijf het vreemd vinden. Met zo'n goede ploeg is de gok die ze maken niet nodig. Als ze gewoon rijden is het ook simpel voor Peña om leider te blijven.'' De drager van de oranje trui kon, een dag voor de slotrit, bij het horen van al die bedenkingen alleen maar glimlachen. ,,Het plan is meer dan geslaagd. En ik hoef morgen alleen maar te volgen.''

De Duitser Robert Bartko rijdt overigens de komende twee seizoenen voor Rabobank. De renner van Telekom bereikte overeenstemming met de Nederlandse wielerploeg. Bartko staat momenteel tweede achter de Colombiaan Peña in de Ronde van Nederland.

Ploegleider Theo de Rooij ziet in de Duitser, de vierde aanwinst voor komend seizoen, een renner voor het voorjaar. ,,Het is een solide renner met veel mogelijkheden. Hij wil zich meer op de weg gaan richten en krijgt bij ons die kans.''

Bartko (26) werd in 2000 in Sydney tweemaal olympisch kampioen op de baan: op het onderdeel ploegenachtervolging en op de individuele achtervolging. Donderdag eindigde hij in de tijdrit van de Ronde van Nederland als tweede achter Peña. De ploeg van De Rooij sloot eerder voor volgend seizoen een overeenkomst met de Zuid-Afrikaan Robert Hunter, met de Nederlander Remmert Wielinga en met de Belgische belofte Kevin de Weert.