De Dijk

De uitgangspunten staan vast: Nederlandstalige rockgroep omarmt de Amerikaanse soul en voegt daar een Amsterdams gevoel voor grotemannenromantiek aan toe. Nu De Dijk haar twintigjarig bestaan heeft gevierd, blijft het die gouden formule waarop ze de ,,vrienden en vriendinnen'' in hun publiek onthalen. Hun twaalfde album Muzikanten Dansen Niet graaft opnieuw naar de wortels van de Amerikaanse soul, blues en zelfs country. Openeningsnummer Ga in mijn schoenen staan is een bewerking van Joe Souths Walk a mile in my shoes, ook bekend van Elvis. Met het doorleefde vibrato van een Hollandse bluesman neemt zanger Huub van der Lubbe het in November op tegen de elementen: ,,Je leert je voeten een keer extra vegen / en je verliezen te bezien als licht gewin.'' Alle Americana-elementen in de vorm van funkritmes, mariachi-trompetten en een gospelkoor ten spijt, ademt het voorbeeldig geproduceerde Muzikanten Dansen Niet een oer-Hollandse degelijkheid die weer veel feestelijke concerten in de polder belooft.

De Dijk: Muzikanten Dansen Niet (Mercury)