Daar komen de schutters

De petrochemie van DSM en de drogisterijen van Kruidvat.

De grootste overnames in Nederland worden dit jaar gepleegd door een staatsbedrijf uit het Saoedische koninkrijk en een conglomeraat van de Chinees Li Ka-shing, een van de rijkste tycoons ter wereld. Dezelfde die twee weken geleden het failliete telecombedrijf Global Crossing tegen een dumpprijs op de kop tikte.

Het is geen toeval dat Saoedische prinsen en superrijken als Li Ka-shing zo in het oog springen aan het internationale fusie- en overnamefront.

De fusie- en overnamegolf in de afgelopen jaren bestond vooral uit bedrijven die met hun krachtig gestegen aandelen betaalden. Hun koopkracht is weggevallen. Eventuele jagers zijn net zo aangeslagen als hun prooi.

Automatiseerder Getronics predikte jarenlang dat een hoge beurskoers de beste bescherming tegen vijandige overnames biedt. Die koers is inmiddels tot ramsjprijs gedegradeerd. Maar de concurrentie belt niet.

Was de angst voor opkopers een hersenschim? Het antwoord ligt eerder in een van de levenswijsheden van de nieuwe topman van Aegon: bedrijven zijn alleen maar `goedkoop' als niemand veel geld heeft.

Volgens cijfers van advieskantoor KPMG was de waarde van het aantal fusies en overnames in de eerste zes maanden van dit jaar de helft van dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee is de activiteit op de internationale fusie- en overnamemarkt teruggevallen naar het niveau van vijf jaar geleden. Precies dezelfde tuimeling die de beurskoersen maakten. Die staan ook rond het niveau van vijf jaar geleden.

In deze markt is het aanbod veel groter dan de vraag. De plannen van bedrijven met een beursgang vinden vooral hun oorsprong in het beleid van moederconcerns die met verkoop van dochters de schulden willen afbetalen. Voorheen was het afstoten van activiteiten een teken van kracht. De mantra van `concentratie op kernactiviteiten' klinkt nog steeds, maar ditmaal als teken van zwakte. Het worstelende Zweedse telecombedrijf Ericsson verkocht onlangs een bedrijfsonderdeel terwijl zijn aandelenkoers op een dieptepunt stond.

Geïnteresseerden zijn individuele durfinvesteerders van bedrijven met een goed gevulde kas, zoals Li Ka-shing. Of superbelegger Warren Buffett die de laatste tijd zwaar in energie- en telecombedrijven investeert. Of de Russische oliemaatschappij Yukos, gecontroleerd door de miljardair Michail Chodorovski, die onlangs een deel van het failliete KPNQwest opkocht.

De beurs is uit, een volle beurs is in.