Coldplay

De liedjes op Coldplays debuutalbum Parachutes waren melodieus, melancholiek, kraakhelder en wel wat braaf en degelijk. Waarom die plaat wereldwijd zo succesvol was is dan weer een van de grote vraagstukken die de popindustrie nog altijd tot een onvoorspelbaar fenomeen maken. Twee jaar nadat Coldplay wat verlegen debuteerde op het Lowlands-festival komt de Britse groep met een opvolger die, niet verrassend, volgens hetzelfde stramien is gemaakt – volgens de hoopvolle gedachte dat het succes op die manier wel voorspelbaar is. Vandaar dat A Rush Of Blood To The Head wederom melodieus, melancholiek en kraakhelder is – en ja, ook weer wat braaf en degelijk. Daar kunnen we nu wel cynisch over doen, maar feit is dat deze heel sterk uit de startblokken schiet. De opvallend getitelde opener Politik is een voorbeeldig lied, opmerkelijk slepend en opgebouwd met een goed gedoseerd gevoel voor effecten, zodat het wat bedremmelde gevoel voor pathos dat zanger Chris Martin aan de dag legt hier mooi binnen de perken blijft. Ook nummers als In My Place en God Put A Smile Upon Your Face kennen dat delicate evenwicht tussen helder getokkelde gitaren, welluidende zangmelodieën en, af en toe tenminste, niet al te nadrukkelijke strijkersarrangementen (van Audrey Riley). Maar Coldplay blijft wel erg hardnekkig in hetzelfde register steken. Halverwege de plaat slaat melancholie daarom om in zeurderigheid, en helderheid in voorspelbaarheid. Martins piano-akkoorden blijken dan wel erg schematisch en simpel in elkaar te steken, zeker als de kwaliteit van de nummers er tijdens de rit niet bepaald op vooruit gaat. Dat de meeste jonge, weekendvierende Britten heel andere associaties bij Amsterdam hebben dan Martin oproept in de desolate pianoballad van die titel, waarmee de plaat afsluit, telt minder dan dat het een draak van een nummer is waarin Martins klaagstem mijlenver de keel gaat uithangen. Coldplay kan het wel, heel goed zelfs, maar wat de groep kan, daar zou wel wat meer afwisseling en durf in mogen.

Coldplay: A Rush Of Blood To The Head (Parlophone 7243 5 4-504 2 8) distr. EMI