Cd-onderzoek NMa gaat terug tot 1990

Het onderzoek dat kartelpolitie NMa uitvoert naar de markt van compact-discs, strekt zich ook uit over de periode dat minister Heinsbroek (Economische Zaken) als directeur/eigenaar van Arcade werkte in die branche.

Dit staat in antwoorden van premier Balkenende op vragen van Kamerleden Crone (PvdA) en Gerkens (SP). Vorige week bleek dat Arcade in 1999 is veroordeeld omdat het illegaal prijzen oplegde aan winkeliers. De overtredingen hadden plaats in 1995 en 1996, toen Heinsbroek directeur was.

De NMa voert thans een `sectorscan' uit wegens aanhoudende vermoedens van slechte marktwerking in de cd-branche. Dit onderzoek gaat terug tot 1990, aldus Balkenende. Heinsbroek zat tot en met 1998 in de leiding van Arcade, waar hij in 1980 begon. Volgens de premier heeft Heinsbroek toegezegd dat hij niet zal interveniëren in het NMa-onderzoek.

Balkenende vindt dat Heinsbroek geen blaam treft voor de eerdere veroordeling van Arcade omdat de overtredingen zijn begaan door enkele medewerkers van het bedrijf. Een vennootschap van Arcade is veroordeeld, niet Heinsbroek als individu, aldus de premier. Crone (PvdA) zal volgende week een spoeddebat vragen. Hij vindt dat Balkenende ten onrechte niet uitlegt waarom de zaak in de formatie onbesproken bleef. ,,Dat is raar voor een premier van normen en waarden.'' Ook wijst de PvdA'er erop dat het OM in 1999 bewust niet werknemers heeft vervolgd maar Arcade als bedrijf, omdat de directie volgens justitie `instructiebevoegdheid' over de werknemers had.