Beth Orton

De Britse zangeres Beth Orton heeft in eigen land de status van bijna heilige. Ze staat bekend om haar koele zweverige stem die toch af en toe een beetje snijdt, en zong mee op cd's van The Chemical Brothers en Beck. Voor haar derde cd Daybreaker leverde de Amerikaanse singer/songwriter Ryan Adams een `exclusief' nummer en zong ook Emmylou Harris een stukje mee. Uit de hele cd spreekt de toewijding en aandacht voor instrumentaties en teksten: die rollen Orton als parels van de lippen. Ze heeft die moeiteloze vloeiende dictie die we eerder van Amerikaanse performers kennen dan van Engelse. Ze neigt dan ook eerder naar country dan naar Brit-pop. Toch is deze nieuwe cd van Beth Orton niet direct aansprekend. Zo staat er meer galm op haar stem dan nodig is. Die koele bries hoor je bovendien liever in een simpele omgeving dan in combinatie met carnavaleske blazers, zoals in Anywhere. Er zijn prachtige momenten: Adams' This One Is Gonna Bruise is om te huilen zo mooi. De rest raakt minder diep.

Beth Orton. Daybreaker (EMI hvnlp 37cd)