ALLROUND

Naam: Jolien Steenman (21)

Woonplaats: Utrecht

Universiteit: University of British Columbia (Vancouver, Canada)

Graad: Bachelor of Science (wiskunde)

Beroep: student

,,Na mijn middelbare school had ik geen idee wat voor studie ik wilde volgen. Ik was goed in wiskunde, maar hield ook van kunst en taalwetenschappen. Na veel wikken en wegen heb ik me toen maar bij de hogeschool Utrecht voor een lerarenopleiding wiskunde ingeschreven. Propedeuse gehaald, maar echt blij was ik er niet mee. Ik was nog altijd zoekende.

,,Na een bezoek aan Vancouver, schreef ik mij vorig jaar in voor het bachelorprogramma aan de University of British Columbia. Het ging maar om één semester, maar dat was toch net lang genoeg om me te realiseren dat er meer in het leven is dan wiskunde.

,,In Vancouver kon ik mijn eigen vakkenpakket samenstellen: wiskunde, Engels en theaterwetenschappen. Vooral van dat laatste vak heb ik veel opgestoken; ik weet nu hoe een toneelstuk wordt opgebouwd en ken de geschiedenis van het Westerse theater. Als financieel adviseur zal ik daar later weinig aan hebben, maar voor mijn algemene ontwikkeling is het goed geweest.

,,Dat is tegelijk de kracht van het bachelor-mastersysteem: je wordt klaargestoomd voor een allround menselijk bestaan. In Nederland gaat de utiliteit boven alles. Wat kun je met je studie? Hoe gaat je loopbaan eruit zien? Maar ik vraag me af of dergelijke vragen in die levensfase relevant zijn. De meeste 18-jarigen willen eerst freewheelen voor ze zich vastleggen.

,,Of de invoering van het bachelor-mastersysteem in Nederland een succes wordt, waag ik te betwijfelen. Canadese universiteiten zijn vele malen groter dan Nederlandse universiteiten. Ze hebben de beschikking over meer professoren en hoogleraren en het cursusaanbod is dus ook breder.

Ik moet nog zien of Nederlandse studenten evenveel keuzevrijheid krijgen. Of zij, bijvoorbeeld, hun eigen lesroosters mogen samenstellen. Maar ja, niet geschoten is altijd mis. Het is het proberen waard.''