Afschieten van kraaien mag van Friese rechter

De provincie Friesland mag aan grondbezitters toestemming geven om kraaien af te schieten.

Dat heeft de rechtbank van Leeuwarden gisteren beslist. De Faunabescherming had tegen de provincie een kort geding aangespannen omdat zij vond dat de provincie te makkelijk toestemming gaf om de vogels te doden.

Volgens de nieuwe flora- en faunawet, die in april dit jaar in werking trad, mogen deze vogels alleen onder strenge voorwaarden worden neergeschoten. Bijvoorbeeld alleen als de beesten zware schade aanrichten aan bijvoorbeeld landbouwgronden. Volgens de Faunabescherming houdt de provincie Friesland zich hier niet aan. Met het kort geding wilde de organisatie ook een signaal afgeven aan andere provincies. Ook daar speelt deze discussie.

De provincie Friesland vindt dat andere maatregelen, zoals verjagen, de schade aan de landbouwgronden niet voldoende beperkt. ,,Bovendien brengt de jacht de stand van deze vogels in Friesland niet in gevaar'', aldus F. Schepens van de provincie.

Volgens de rechtbank blijkt uit jarenlange praktijkervaring dat afschieten de enige oplossing is om overlast van kraaien te voorkomen.