Twee jaar cel voor roof bij Sotheby's

De voormalige veiligheidsbeambte Farid B. (22) is gisteren door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank achtte bewezen dat hij de spil was geweest bij de diefstal van juwelen en schilderijen uit het Amsterdamse veilinghuis Sotheby's, waar hij destijds werkte. De rechtbank hield bij het vonnis rekening met zijn leeftijd en blanco strafblad. Tegen Farid B. was tweeënhalf jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Medeverdachte Salahadin el M. (19) kreeg wegens heling respectievelijk tien maanden met aftrek. Rachid S. (22) kreeg wegens heling en verboden wapenbezit tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Beiden hadden eerdere veroordelingen achter de rug. Een vierde verdachte, broer van El M., is twee weken geleden wegens gebrek aan bewijs in vrijheid gesteld. De officier had tegen deze drie verdachten twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De diefstallen vonden plaats tussen november vorig jaar en februari. Farid B. schakelde camera's uit en zorgde dat het alarm niet werkte, zodat hijzelf en derden ongestoord hun gang konden gaan. De diefstal omvatte drie ringen, een briljant en zes schilderijen met een totale waarde van 208.000 euro. Vijf schilderijen zijn teruggevonden.