Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer naar aanleiding van de aanstaande Milieutop in Johannesburg een reportage over het milieu in Nederland en de visie van milieucoryfeeën, onder wie oud-milieuminister Pieter Winsemius. Verder aandacht voor het verloop van de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de verhoren uit de Tweede Kamer van de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

De kracht van de macht: Helmut Schmidt. Portret van Helmut Schmidt, de vijfde kanselier van het naoorlogse Duitsland. Hij loodste het land door moeilijke tijden. In de jaren '70 werd de vrede van twee kanten bedreigd. Op het thuisfront werd de stabiliteit van de republiek ondermijnd door terreurorganisaties als de RAF en tegelijkertijd voedde de bewapeningswedloop tussen Oost en West de angst voor een nucleaire oorlog. Canvas, 22.25-23.10u.

MUZIEK

25 jaar Uitmarkt. Korte terugblik op 25 jaar Uitmarkt door middel van korte interviews. Verder rechtstreeks vanaf het Museumplein in Amsterdam optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Freek de Jonge, Acda & De Munnik, Mathilde Santing, Sandofort & Klaassen en een compilatie van bekende Nederlandse musicalsongs. Ned.3, 20.30-22.00u.

FILM

White Palace (Luis Mandoki, 1990, VS). Adaptatie van Glenn Savans roman over onmogelijke romance tussen een terughoudende, joodse reclamejongen van 27 (James Spader) en een extraverte, katholieke hamburgerserveerster van 44 (Susan Sarandon). Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

Das Boot (Wolfgang Petersen, 1981, West-Duitsland). Peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow. V8, 20.30-0.05u., met reclame.

Best Friends (Norman Jewison, 1982, VS). Karikaturale romantic comedy naar vermeend autobiografische scenario van een schrijversduo. Burt Reynolds en Goldie Hawn spelen twee samenwonende en -werkende scenarioschrijvers die het idyllisch hebben totdat ze trouwen en de vrees voor verburgerlijking toeslaat. Inclusief persiflerende scènes met een chronisch jokkende Hollywoodproducent. Net5, 22.20-0.20u., onderbroken door reclame.

. 101 Reykjavik (Baltasar Kormákur, 2000, IJsland/Denemarken/Noorwegen/Frankrijk). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.25-0.55u.

Christopher Columbus: The Discovery (John Glen, 1992, VS). Houterig, soms ridicuul spektakel biedt mechanische afwikkeling van de overbekende gemeenplaatsen over de Genuese ontdekkingsreiziger. Edelfiguratie van Marlon Brando, Tom Selleck en Rachel Ward. VRT, 23.30-1.25u.

. Beck: de gesloten kamer (Jacob Bijl, 1992, Nederland/België). Misdaadroman van Maj Sjöwall en Per Wahlöo stond model voor mooie tegendraadse film over een moedeloze rechercheur (superieur gespeeld door Jan Decleir), met moord, onderzoek en toedracht van het mysterie als bijkomstigheden en een besef van de betrekkelijkheid der dingen als hoofdzaak. Canvas, 24.00-1.40u.

. The St. Valentine's Day Massacre (Roger Corman, 1967, VS). Big budget-gangsterfilm van Corman mythologiseert het misdaadmilieu in het Chicago van de jaren twintig en wordt door menigeen beschouwd als een van de aardigste films in dit genre. Met Jason Robards als Al Capone. Bijrollen van Bruce Dern en Jack Nicholson. BBC2, 1.50-3.25u.

RADIO

Kunststof. Mode-illustrator Pieter 't Hoen, die veelal werkt onder de naam Piet Paris, praat over zijn vak en het ontvangen van prijzen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met schrijfster Conny Palmen over haar eerste geluiden, stemmen en muziekjes. In het tweede uur praat schilder William Lindhout over de ruimtelijkheid van het geblaf van honden. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Herhaling van het in februari kort na zijn dood uitgezonden portret van emeritus hoogleraar semitische talen en letterkunde dr. Han Drijvers (1934-2002). Hij wenste drank en jenever op zijn begrafenis en vond dat de politiek te weinig oog had voor de kanslozen in de samenleving. Radio 1, 0.04-0.45u.