Slachtoffers vuurwerkramp twijfelen nog

Niet iedereen had gisteren begrip voor de straf die André de V. gisteren kreeg opgelegd.

A. Moszkowicz, advocaat van De V: ,,Schaamteloos, verrassend en onterecht. Ik adviseer mijn cliënt om in hoger beroep te gaan.''

J. Inden, rechtbank Almelo: ,,Onprofessioneel van Moszkowicz om zoiets te zeggen. Je kunt zeggen dat je het er niet mee eens bent, dat je het een vonnis van `niks' vindt, maar niet dat het schaamteloos is.''

M. Kunst, openbaar ministerie Almelo: ,,Een betere uitspraak kan niet. Dit toont aan dat wij geen fouten hebben gemaakt. Deze straf past bij de ernst van de feiten en doet recht aan de slachtoffers, al krijg je de mensen er niet mee terug.''

J. Calis, belangenvereniging slachtoffers: ,,Bij veel slachtoffers is er twijfel, die weten niet zeker of hij het gedaan heeft. Die voelen geen echte genoegdoening. De hele ramp wordt nu op de schouders van De V. gelegd, maar de directie van S.E. Fireworks gaat vrijuit. Dat wringt en is niet helemaal eerlijk. Tegelijk vraag ik me af wat wel eerlijk is.''

G. Verbeke, slachtoffer: ,,Toen ik zijn emotionele reactie zag voelde ik medelijden met De V. Als hij het wel gedaan heeft, moet hij leven met de wetenschap welk leed hij heeft aangericht, en als hij niet gedaan heeft moet hij ten onrechte zitten. Ik zit nog steeds met het gevoel: waar blijft de rest van het verhaal? Het wordt niet duidelijker door deze veroordeling.''

R. Bakker, oud-eigenaar S.E. Fireworks: ,,Voor mij staat niet vast dat hij de dader is. Feit blijft dat we niet weten hoe er precies brand is gesticht, wat er precies is gebeurd. Hoe is hij op het terrein gekomen en was hij alleen? Als eigenaar en als inwoner van Enschede wil ik graag weten wat er is gebeurd.''

G. Meijers, advocaat van J. Pater, oud-eigenaar S.E. Fireworks: ,,Griezelig dat je met zo weinig direct bewijs veroordeeld kunt worden. Niemand heeft De V. gezien in zijn rode sportbroek, het is niet duidelijk hoe de brand is gesticht en er is geen motief. De verklaringen van een aantal getuigen vind ik niet betrouwbaar. Je loopt het risico dat je onschuldigen veroordeelt. Beter negen mensen ten onrechte vrijspreken, dan één ten onrechte veroordelen.''

B. de V., broer verdachte: ,,Alle mensen die een belastende verklaring hebben afgelegd, zijn door de politie onder druk gezet. Er moest duidelijk iemand bloeden. Het is griezelig dat je zo veroordeeld kunt worden. Er liggen nog heel veel vragen open. Wat is de rol van klusjesman Kloppenborg en oud-eigenaar Smallenbroek? Dat moet onderzocht worden. Daar hebben we recht op.''

M. de Witte, letselschade-advocaat: ,,Voor onze civiele procedure tegen de overheid maakt deze uitspraak niet veel uit. Wij verwijten de overheid niet dat ze aan brandstichting hebben meegewerkt, wel dat ze een gevaarlijke situatie in een woonwijk hebben gecreëerd. In dat verband vind ik de straf voor De V. wel erg hoog.''