Siamese slang

Welk dier lijkt nog gevaarlijker dan een slang? Een slang met twee koppen!

Het gekke beest dat je hier op de foto ziet, werd deze week geboren in dierenpark De Oliemeulen in Tilburg. Dit weekend zal het dier, een rattenslang, tijdens een reptielenbeurs in Tilburg voor het eerst aan het publiek worden getoond.

Een dier met twee koppen is een foutje van de natuur, zeggen biologen. Bij de ontwikkeling in het ei is er iets mis gegaan. Het dier was bezig zich te splitsen in een eeneiige tweeling, maar die splitsing is te vroeg gestopt.Zo'n onvolledige splitsing komt ook wel eens bij mensen voor en heet dan een Siamese tweeling. Maar ook poezen, kalfjes, schildpadden en nog veel meer andere dieren worden wel eens geboren met twee koppen.

Een slang met twee koppen is heel ongewoon, maar niet uniek. Dit voorjaar trof een boer in Spanje een wild slangetje met twee koppen. En er zijn ook tweekoppige slangenverhalen bekend uit Honduras, Sri Lanka, Argentinië en de Verenigde Staten.

In de vrije natuur heeft een tweekoppige slang weinig kans om lang te overleven.Het probleem is namelijk dat beide koppen niet altijd hetzelfde willen. De ene kop wil soms naar links en de ander juist naar rechts.

Biologen hebben zelfs de twee koppen van één slang zien vechten om een prooi. Al dat onderlinge geruzie tussen de twee koppen maakt dat de slang erg traag reageert. Zo valt hij dus makkelijk ten prooi aan bijvoorbeeld een roofvogel.

De beroemdste tweekoppige slang leefde ooit in de dierentuin van San Diego in het westen van Amerika. Ze had een dubbele naam: Thelma en Louise. Het dier is inmiddels al overleden, maar kreeg tijdens haar leven nog wel 15 normale slangenjongen.

Dat slangen een gespleten tong hebben, weet iedereen wel. Maar het blijft een beetje vreemd dat ze af en toe ook met een gespleten kop worden geboren.