Schiphol ziet herstel van luchtvervoer

Het vervoer van passagiers en vracht via de luchthaven Schiphol herstelt zich sneller dan verwacht. Schiphol rekent daarom voor dit jaar op een lichte stijging van het passagiers- en vrachtvervoer.

Dit heeft Schiphol vanmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. ,,We zitten nog steeds onder het niveau van vorig jaar, maar we zien een goede trend'', zei financieel bestuurder P. Verboom vanmorgen in een toelichting. ,,We doen het ook goed in vergelijking met onze concurrenten in Frankfurt, Londen en Rome.''

De luchtvaartsector verkeert sinds de aanslagen van 11 september vorig jaar in een malaise, die nog wordt versterkt door de economische dip. Schiphol, dat na 11 september het aantal passagiers drastisch heeft zien teruglopen, had voor de eerste helft van 2002 dan ook gerekend op 16,7 miljoen passagiers. Dat zijn er 19,1 miljoen geworden – slechts iets minder dan de 19,3 miljoen in de eerste helft van 2001. En het herstel lijkt zich door te zetten. ,,De maanden juli en augustus waren heel goed en hebben zelfs een stijging laten zien'', zei Verboom. Voor geheel 2002 rekent Schiphol op ongeveer 40 miljoen passagiers.

De bijna 2,5 miljoen passagiers die Schiphol onverwacht hebben aangedaan komen voor meer dan de helft voor rekening van prijsvechters zoals Easyjet en Basiq Air. De rest komt van KLM en andere maatschappijen die volgens Verboom ,,een hogere bezettingsgraad'' hadden. Het vrachtvervoer kwam uit op 607.280 ton, aanzienlijk meer dan de verwachte 540.000 ton en zelfs meer dan de 592.400 ton vorig jaar.

Dankzij de meevallende vervoerscijfers zijn de resultaten van Schiphol min of meer op peil gebleven. Het resultaat voor belastingen nam met 5,3 procent toe tot 108,2 miljoen. De nettowinst daalde wel fors, van 88,5 naar 57,4 miljoen euro. Dat kwam doordat Schiphol dit jaar voor het eerst vennootschapsbelasting betaalt.

Schiphol toonde zich opnieuw verheugd over het regeerakkoord, waarin het kabinet-Balkenende zichzelf een half jaar bedenktijd geeft voor de beslissing over de privatisering. Verboom zei: ,,Mogelijk hebben we volgend jaar dus een beursnotering''.