Referenda toetreding EU gespreid

Hongarije moet volgend voorjaar als eerste Midden-Europese land een referendum houden over toetreding tot de Europese Unie omdat de steun voor integratie hier het grootst is. Daarna zouden Slowakije, Polen en Tsjechië met elk hun eigen referendum moeten volgen.

De presidenten van de zogeheten Visegrád-landen pleitten gisteren in het Tsjechische Castolovice voor een onderling afgestemde estafette. Volgens de president Havel (Tsjechië), Kwasniewski (Polen) en Mádl (Hongarije) moeten de volksstemmingen zo worden georganiseerd worden dat de uitslag van het eerste referendum een gunstige uitwerking kan hebben op de volgenden.

De Slowaakse president Schuster – Slowakije is het vierde Visegrád-land – ontbrak wegens ziekte op de bijeenkomst – hij liep de afgelopen dagen eerst een zonnesteek en later (door het eten van verkeerde paddestoelen) voedselvergiftiging op; Slowakije was er wel vertegenwoordigd, door de Slowaakse ambassadeur in Praag.

De steun voor toetreding is het grootst in Hongarije. Volgens president Mádl steunt tachtig procent van de Hongaren het aanstaande lidmaatschap van de Europese Unie. Polen en Slowakije liggen volgens de presidenten op vijfenzestig procent en Tsjechië rond de vijftig procent. De gegevens die op de top van de Visegrád-vier werden gepresenteerd liggen overigens hoger dan schattingen van Brussel zelf.

Toch zijn de presidenten niet geheel zeker over de afloop van de referenda en willen ze de kans van een negatief sneeuwbaleffect zou klein mogelijk maken door het meest euro-sceptische land, Tsjechië, als laatste op de rol te zetten.

Václav Havel, Aleksandr Kwasniewski en Ferenc Mádl zeiden op hun jaarlijkse bijeenkomst overigens zeer tevreden te zijn over het integratieproces.

Volgens de drie Midden-Europese presidenten liggen de onderhandelingen goed op schema. Ze gaan ervan uit dat er eind dit jaar toetredingsakkoorden op tafel zullen liggen die in de loop van volgend jaar zullen kunnen worden geratificeerd en in referenda voorgelegd aan de eigen bevolking. Definitieve toetreding zou dan in 2004 moeten kunnen volgen.