PvdA'er Benschop verlaat de politiek

Oud-staatssecretaris van Europese Zaken Dick Benschop verlaat de Tweede Kamer. Vanmorgen heeft hij in een brief aan de PvdA-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven laten weten dat te hebben besloten ,,nu het stof van de verkiezingen begint neer te dwarrelen'.

Benschop schrijft dat hij zich niet berekend voelt op de nieuwe oppositionele positie van de sociaal-democraten in het parlement. ,,Het heeft te maken met mijn karakter', aldus Benschop. ,,Oppositie voeren in het huidige politieke klimaat doet geen beroep op mijn sterke kanten.'

Hij verwacht dat voor de PvdA de kansen ,,weer groeiende' zijn. Benschop (45) is de vijfde van de PvdA-bewindslieden uit het kabinet-Kok II die afziet van het Kamerlidmaatschap. Eerder vertrokken de ex-ministers Pronk, Vermeend en Herfkens en ex-staatssecretaris Vliegenthart.

Volgens fractievoorzitter J. Van Nieuwenhoven was Benschop van de overige oud-bewindslieden in de Kamer (naast Benschop zijn dat De Vries, Bos, Adelmund en Kalsbeek) de enige die twijfelde of hij wilde blijven. Zij sprak met hem af dat hij na zijn vakantie een besluit zou nemen. Zij noemt zijn vertrek vandaag in een reactie ,,heel jammer'.

Benschop was tijdens de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen van 15 mei de campagneleider achter lijsttrekker Melkert. Daags na de verkiezingsnederlaag, waarbij de PvdA maar 23 zetels behield van de 45 die de partij daarvoor had, besloot hij naar eigen zeggen dat hij zich niet wilde kandideren om de fractie te leiden als opvolger van Melkert. Later concludeerde hij in een analyse van de verkiezingsnederlaag dat de PvdA zich op de verkeerde thema's had gericht: werk, scholing en sociaal-economische thema's, terwijl de kiezer vooral was geïnteresseerd in zaken als integratie, waarden en normen, samenleven, veiligheid en sociaal-culturele thema's. Hij somde verder een reeks van tegenslagen en missers op waarmee lijsttrekker Melkert in de campagne werd geconfronteerd.

Benschop gold in Paars II als vertrouweling van premier Kok. Bij zijn sociaal-democratische collega's in de Europse Unie wekte hij verwachtingen te kunnen uitgroeien tot PvdA-leider van de toekomst. Benschop verbond zich met het sociaal-democratische concept van de Derde Weg: een sociale politiek die zou moeten worden bereikt door minder gewicht voor de staat en meer voor de markt.

Benschop schrijft in zijn brief dat hij ,,ook buiten de Kamer' actief wil blijven werken aan ,,het herstel van de PvdA.' De eerste kandidate op de kieslijst om de opengevallen plaats in de Tweede Kamer in te nemen is Marja Wagenaar, die in de vorige parlementaire periode reeds lid was van de Tweede Kamer.

Na het voorziene vertrek uit de Tweede Kamer van Melkert naar de Wereldbank in Washington, in oktober, komt een ander ex-Kamerlid in aanmerking, Gerrit-Jan van Oven.