Pureetje gezond

Wat is gymnastiek? Gymnastiek is je lichaam bewegen. Veel mensen en ook sommige mensenkinderen doen ochtendgymnastiek. Ze beginnen de dag heel vroeg met veel extra arm- en beenbewegingen. Je kunt ook ochtendgymnastiek doen met je mond. Moet je heel gezond eten. Het allergezondste wat je in je mond kunt stoppen heet muesli. Dat is een Zwitserse uitvinding. Komt uit het land van de hoge bergen. Als je het zelf maakt kan het heel lekker zijn. Zelf muesli maken is ook een beetje gymnastiek.

Je begint meteen als je bent opgestaan: een afgestreken eetlepel havermout in een kom doen met drie eetlepels water. Daarna neus en tenen wassen, afdrogen en aankleden. Weer naar de keuken en een hele eetlepel room en een theelepel honing erdoor. Ook nog een kleine appel schillen en raspen en het sap van een halve citroen erbij. Dan komen de bramen. In deze tijd van het jaar groeien ze overal, en gratis en voor niets, aan de struiken.

Voorzichtig met plukken, want er zitten vervelende doornen aan de takken. Bramen plukken is een beetje bramengymnastiek.

Net zoveel goed gewassen bramen als je zelf wilt erin, doormidden gesneden of niet doormidden gesneden. Zijn er nog wat ongezoute gehakte hazelnoten of walnoten of amandelen in de buurt? Kunnen er ook bij.

Wat je nu hebt gemaakt heet muesli. Zwitsers woord. Wil je weten wat het betekent?

Als ze iets kleins bedoelen in Zwitserland dan zetten ze er li achter. Mues kun je vergelijken met moes, of puree. Muesli betekent daarom dus pureetje. Gek woord, maar gezond woord.