Peña in leiderstrui na ritzege

Als de nieuwe leider is de Colombiaan Victor Hugo Peña vanochtend in Arnhem van start gegaan voor de voorlaatste etappe in de Ronde van Nederland, 200 kilometer naar Sittard. Gisteren won Peña in Almelo de 18,3 kilometer lange tijdrit. De renner uit de ploeg van US Postal nam de leiderstrui over van de Duitse sprinter Erik Zabel, wiens ploeggenoot bij Telekom Robert Bartko als tweede eindigde, één seconde langzamer dan Peña. Erik Dekker werd vijfde, op zes seconden van de winnaar.

,,Het is misschien gek voor een Colombiaan, maar mijn specialiteit is de vlakke tijdrit'', zei de 28-jarige Peña, in de laatste Tour de France een van de helpers van Lance Armstrong. Hij bestempelde de Belg Marc Wauters (derde op twee seconden) en diens ploeggenoot Dekker als zijn rivalen voor de eindzege. De aankomst van de slotetappe ligt morgen in Landgraaf. ,,Het wordt een groot gevecht met Rabobank'', voorspelde hij.

Peña won dit jaar de Ronde van Murcia. In de Vuelta werkt hij volgende maand als knecht van zijn Spaanse ploeggenoten Heras en Rubiera. Hij groeide op in Piedecuesta, naar eigen zeggen een gevaarlijke plek. ,,Er wonen veel guerrilla's. Ik ken mensen van wie ik vermoed dat ze ertoe behoren.''

Ontvoeringen, vaak het werk van de marxistische FARC, zijn in Colombia aan de orde van de dag. Twee jaar geleden werd de wielerlegende Lucho Herrera ontvoerd en na betaling van losgeld vrijgelaten. Pena, het grootste deel van het jaar woonachtig in Spanje, had ook al eens angstige momenten beleefd. ,,Ik ben tijdens een training een keer aangehouden door een paar kerels. Het waren guerrilla's, ik zag het aan het vlaggetje op hun arm. Ik had geluk. Eentje zei tegen de leider van het stel dat ik Peña was, de wielrenner. Hij wenste me veel succes met trainen.''

Peña kwam vorig jaar bij US Postal na onder meer een overwinning in de langste tijdrit van de Ronde van Italië in 2000. ,,Het `dreamteam' van het wielrennen'', zei Peña, die aanvankelijk moest wennen aan de trainingsintensiteit. Voor de huldiging werd hij op zijn mobiele telefoon gebeld door Armstrong. ,,`You did a really good job', zei hij. Dat zegt iets over de sfeer in het team. Het is een grote familie.''

Peña heeft van Armstrong en ploegleider Johan Bruyneel al de mondelinge toezegging gekregen dat hij nog twee jaar bij US Postal mag blijven.