`Partners KLM naar Delta'

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines wil een samenwerkingsverband vormen met zijn concurrenten Continental en Northwest, de partners van het Nederlandse KLM. Dit hebben verschillende Amerikaanse kranten gisteravond gemeld.

Een nieuw samenwerkingsverband is een potentiële bedreiging voor de allianties die KLM heeft. KLM wilde vanmorgen desgevraagd geen commentaar leveren. ,,Wij gaan niet in op geruchten'', zei een woordvoerder. Ook de drie Amerikaanse maatschappijen geven geen commentaar op de nieuwe alliantie, die het onder meer makkelijk maakt onderling passagiers uit te wisselen.

Northwest en Continental zouden zich aansluiten bij de SkyTeam-alliantie, die wordt geleid door Delta en Air France. Northwest werkt nu nog via een joint venture intensief samen met KLM, met name op de drukbevolgen transatlantische routes. De twee maatschapijen staan aan de basis van de Wings-alliantie, waaraan ook branchegenoten als Malaysian Airlines en Continental deelnemen. Een overstap van Northwest en Continental zou het einde kunnen betekenen van de Wings-alliantie.

Dit samenwerkingsverband voorziet onder meer in de code-sharing, waarbij passagiers op één ticket door verschillende maatschappijen van de alliantie worden vervoerd. KLM onderhoudt sinds 1989 banden met Northwest. De alliantie kwam in 1992 echt van de grond toen Nederland een open skies-verdrag sloot met de VS waardoor de maatschappijen onbelemmerd op elkaars luchthavens kunnen vliegen.