Onderzoek naar uitspraken van Leni Riefenstahl

Het parket in Frankfurt een onderzoek begonnen naar uitspraken van cineaste Leni Riefenstahl over de vervolging van zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Riefenstahl, omstreden wegens haar propagandafilms voor het nazi-regime, zei eerder dat er niets was gebeurd met de zigeuners die tussen 1940 en 1942 gedwongen waren mee te werken aan haar film Tiefland. Zij zei hen zelfs na de oorlog nog ontmoet te hebben. Haar uitspraken leverde haar vorige week al een berisping op door een rechtbank in Keulen. Volgens de Roma-belangenverening Rom zijn 20 van de 48 zigeuners na de opnames van Tiefland naar het concentratiekamp Auschwitz teruggekeerd, waar de meesten van hen zijn omgekomen. De organisatie beticht Riefenstahl daarom van een ,,schandelijke leugen''. Riefenstahl vierde gisteren in Beieren haar 100-ste verjaardag.