NOC*NSF: dertig medailles op Zomerspelen

,,Belachelijk weinig.'' Enigszins provocerend blikte Joop Alberda bij de presentatie van de programma's voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene terug op de aanzienlijke medaille-oogst van Sydney twee jaar geleden. De technisch directeur van NOC*NSF bedoelde te zeggen dat het doel `altijd meer' moet zijn.

Daar gaat de sportkoepel dan ook voor over twee jaar. Het `Team de Mission' keerde gisteren terug in Nederland, na een bezoek aan Athene. Bij die gelegenheid werd gemeld aan welke normen en limieten de sporters moeten voldoen om er straks bij te zijn.

De eisen onderscheiden zich nauwelijks van die van Sydney. Kwalificatie is, na het behalen van de limiet en het tonen van vormbehoud, een feit als er een redelijke kans is op een plaats bij de eerste acht. Alles gebeurt in samenspraak met de sportbonden.

Begin januari 2004 komt er een lijst met daadwerkelijke medaillekandidaten. Met daaronder die van `kanshebbers' en `potentiële kanshebbers'. ,,Pas dan'', zei Alberda, ,,kunnen we zeggen wat we verwachten. Nu kan ik dat alleen op de langere termijn doen. Dan zijn dertig medailles mogelijk en kunnen we zelfs in de richting van de veertig gaan.''

Voor het zover is (,,Pas over enkele generaties'', verklaarde Alberda), moet er in `Sportland Nederland' nog wel aan de nodige voorwaarden worden voldaan. De gouden volleybalcoach van de Spelen van 1996 denkt echter dat de basis in Nederland goed is. ,,Onze infrastructruur is fantastisch, we hebben de cultuur bij bijvoorbeeld het schaatsen en de paardensport en fokkerij. De Nederlander is, in teamsporten, bereid tot samenwerking. En we hebben lengte, koopmansgeest en durven naar het buitenland te gaan om onze opleiding te voltooien.''

Bovendien zijn er nog steeds mensen die het onmogelijke presteren. ,,We hebben sporters die er gewoon willen komen en het onmogelijke doen'', meent Alberda. ,,Kijk naar onze turnsters, fantastisch.'' En: ,,Europa wordt één geheel. In onze samenleving zijn mensen die bijvoorbeeld uit een cultuur komen waar men heel goed is in worstelen. Misschien staan we er nog niet zo bij stil, maar dat biedt nieuwe kansen.''

Bedreigingen ziet hij ook. Het economisch klimaat loopt terug, waardoor bonden moeite hebben sponsors te vinden. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, vindt Alberda. ,,Schaarste levert vaak unieke oplossingen op. Wie er echt iets voor over heeft, komt vanzelf boven. Ik zie dat de Nederlandse prestaties weer omhoog gaan, na een aanvankelijke dip na 2000. Er is daarom voldoende perspectief.''

De Nederlandse delegatie die Athene de afgelopen dagen bezocht, toonde zich gisteren onder de indruk van de vorderingen die de organisatie boekt. Zorgen of alles op tijd gereed komt voor de Spelen van 2004 zijn er eigenlijk niet meer, zei Peter Vogelzang, straks chef de mission van de Nederlandse ploeg. ,,Athene is zeker zo ver als Sydney in een vergelijkbaar stadium. Dat is heel wat, aangezien iedereen de organisatie in Australië fantastisch vond. Bovendien zijn de mensen in Athene net zo effectief als we denken dat wij zijn.''

Vogelzang trok meer verrassende conclusies. De temperatuur (25 graden) noemde hij behaaglijk, er was opvallend weinig verkeer – typerend voor de maand augustus waarin het evenement straks plaatsvindt. En de infrastructuur, ook al zo'n internationale bron van zorg, zag er volgens hem bijzonder veelbelovend uit.

Vogelzang noemde het Nederlandse bezoek aan de olympische stad van belang. ,,We hebben een goed beeld gekregen van wat we kunnen verwachten. Bovendien hebben we onze contacten en netwerken kunnen opzetten. Die kunnen straks van belang zijn als het op improviseren aankomt.''

Duidelijk is dat het organiserend comité zwaar inzet op veiligheid. De NOC*NSF-afvaardiging merkte dat bij het bezoek aan het pre-olympisch zeiltoernooi. ,,Ook waar het gaat om de begeleiding van individuele atleten. Dat kan voor ons een fors punt van overweging zijn bij vestiging buiten het olympisch dorp. Vooral als de Grieken zeggen: `Dan loopt u zelf het risico'.''

Eén knelpunt noemde Vogelzang. De huisvesting. Voor niet-direct betrokkenen kan het verkrijgen van accommodatie een probleem worden. ,,Ruimte is schaars'', zei Vogelzang. ,,De prijzen gaan daardoor drie keer over de kop.''