Minister wil meer asielzoekers al aan de grens afwijzen

Minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid) wil dat in de toekomst tachtig procent van de asielzoekers direct in de aanmeldcentra aan de grens wordt afgewezen. Nu ligt dat percentage rond de vijftig procent. Nawijn kondigde dat gisteren aan in een tv-uitzending van RTL Nieuws. Hij zei strengere selectie aan de grens te zien als oplossing voor de bezuinigingen op het asielbeleid die in het regeerakkoord zijn afgesproken. Die bedragen negentig procent, onder verwijzing naar de reeds teruglopende aantallen asielzoekers. In een vraaggesprek met de GPD-bladen zei Nawijn vandaag verder te willen bekijken of criminele Marokkanen met een Nederlands paspoort het land kunnen worden uitgezet. Ook toegelaten vreemdelingen met een verblijfsvergunning komen volgens Nawijn in aanmerking voor een gedwongen vertrek, als zij de wet hebben overtreden.