Messier verbijstert Frankrijk

,,Schaamteloos'', noemde de voorzitter van de Vereniging van kleine aandeelhouders gisteren op de Franse tv het gedrag van Jean-Marie Messier. Alsof er niets gebeurd is, staat de anderhalve maand geleden weggestuurde topman van Vivendi op het omslag van de laatste editie van het glimblad Paris Match. Het weekblad maakt er geen geheim van trots te zijn `J2M' opgespoord te hebben simpelweg op zijn reusachtige buiten in Rambouillet, bij Parijs.

Terwijl iedereen dacht dat hij zich, ondergedoken in een ver oord, diep aan het schamen was over de puinhopen (een schuldenlast van 35 miljard euro) die hij bij het op één na grootste mediabedrijf ter wereld heeft achtergelaten, liet Messier (45) zich, gebruind en in zorgeloze vrijtijdskleding, stoeiend met zijn honden vereeuwigen. En terwijl zijn opvolger Jean-René Fourtou en talloze analisten zich het hoofd breken over de vraag hoe de aangekondigde verkoop van 10 miljard euro aan bedrijfonderdelen gerealiseerd moet worden strikte voorwaarde voor de overleving van Vivendi verklappen `naasten' in Paris Match dat Messier zich in september in New York zal vestigen en men hem in Parijs niet veel meer zal zien.

Diva is boos, diva vertrekt.

Dat is niet alles. In een schriftelijk door het Amerikaanse persagentschap Dow Jones Wire afgenomen en door The Wall Street Journal afgedrukt interview heeft Messier laten weten dat er `geen sprake van kan zijn' dat hij afziet van het voorzitterschap van de raad van toezicht van Vivendi Environnement, voor 40 procent eigendom van Vivendi. Hij is, ondanks zijn op handen zijnde vrijwillige ballingschap, stellig van plan de eerstvolgende vergadering, op 23 september, te leiden. Vivendi zei in een reactie droogjes nog geen tijd te hebben gehad om `individuele posities nader te bekijken'.

Men is de verbijstering wellicht voorbij. Op 25 juli schoof Messier al kalm aan bij de raad van toezicht van Alcatel. Een ooggetuige beschreef de zitting als `surrealistisch' en vertelde dat Messier het woord gevoerd had alsof hij nog altijd president-directeur van Vivendi was. ,,Met die houding van beste van de klas.'' Andere Vivendi-onderdelen als Cegetel, Canal Plus en Seagram, alsmede BNP Paribas, LVMH, Saint-Gobain waar Messier ook nog commissaris is, zijn gewaarschuwd.

    • Pieter Kottman