KLM weigert 99 man voor vlucht prins

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft gisteren een recordaantal passagiers geweigerd voor het toestel waarmee kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima van Curaçao naar Amsterdam zouden vliegen. De Antilliaanse douane gaf voor 99 van de 260 passagiers een negatief reisadvies, omdat zij drugs zouden willen smokkelen.

KLM stelt een onderzoek in naar het uitzonderlijk hoge aantal geweigerde passagiers op luchthaven Hato. De vliegmaatschappij volgt adviezen over passagiers van de Antilliaanse douane altijd op. KLM heeft aan het Antilliaanse openbaar ministerie opheldering gevraagd over het hoge aantal negatieve reisadviezen.

,,Het is mogelijk dat de douane de aanwezigheid van het prinselijk paar wilde gebruiken om de aandacht te vestigen op de problematiek van bolletjesslikkers', aldus de woordvoerder. Ook is het volgens KLM niet uitgesloten dat de douane het risico van een incident met een bolletjesslikker aan boord wilde uitsluiten. Willem-Alexander en Máxima waren op de Nederlandse Antillen en Aruba voor een kennismakingsbezoek.

KLM heeft sinds de invoering van de controles op drugskoeriers in april 2.300 reizigers geweigerd op vluchten van de Antillen. Het aantal mensen dat niet komt opdagen voor een KLM-vlucht is sindsdien verdubbeld, tot 5.600.