Hockeybond aast weer op toptoernooi

Op voorwaarde dat het toernooi een maand opschuift, is de Nederlandse hockeybond (KNHB) bereid om volgend jaar in het Wagener-stadion de Champions Trophy voor mannen en vrouwen te organiseren. Vandaag stelt de bond zich officieel kandidaat.

De internationale hockeyfederatie (FIH) is op zoek naar een vervanger van Engeland, dat vier maanden geleden afhaakte als gastheer wegens financiële problemen. Ook India en Zuid-Korea hebben belangstelling getoond. Tijdens het slotweekeinde van het Champions-Trophytoernooi voor vrouwen, volgende week in Macau, wil de FIH een beslissing nemen.

Nederland organiseerde twee jaar geleden, in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sydney, eveneens het dubbeltoernooi. De organisatie werkte toen met een begroting van 2,4 miljoen euro en maakte een winst van bijna 300.000 euro. Daarmee werd de eigen bijdrage van de KNHB terugverdiend.

Grootste knelpunt is de speelmaand. Een blik op de internationale sportkalender van 2003 leerde de KNHB dat ,,een Champions Trophy in juli organiseren weinig zin heeft, gelet op de vakantieperiode en de concurrentie van Tour de France en het EK honkbal'', aldus voorzitter André Bolhuis.

Om die reden heeft de KNHB in haar bid voorgesteld het toernooi te verplaatsen naar medio augustus. Maar die periode (15 tot en met 24 augustus) stuit op een praktisch bezwaar: tegelijkertijd worden de Pan American Games, met deelname van Argentinië, gehouden.

,,Belangrijker dan de vraag wáár het toernooi wordt gespeeld is het feit dát het toernooi wordt gespeeld'', zegt FIH-voorzitter Els van Breda Vriesman. ,,In het uiterste geval zou dat kunnen betekenen dat Argentinië volgend jaar jammer genoeg zal ontbreken.''

Hoewel de FIH met het oog op Argentinië (vorig jaar winnaar bij de vrouwen) bij voorkeur vasthoudt aan de maand juli, beseft Van Breda Vriesman dat ook aan die periode nadelen kleven. ,,Op dat tijdstip spelen in India en Zuid-Korea, met die extreme temperaturen, is geen pretje voor spelers en speelsters. Ook dat gegeven nemen we mee in onze afweging.''

In het contract met hoofdsponsor Rabobank verplicht de KNHB zich om elk jaar een toptoernooi in het Amstelveense Wagener-stadion te organiseren. Na de Champions Trophy voor vrouwen van vorig jaar is dat deze keer het vierlandentoernooi voor mannen, dat gisteren begon.

Met de kandidatuur van Amstelveen doet de KNHB tevens een handreiking aan de twee bondscoaches, Joost Bellaart (mannen) en Marc Lammers (vrouwen). ,,Beiden voelen weinig voor een verre trip naar het buitenland, zo vlak voor het EK'', zegt Bolhuis. Zowel de mannen- als de vrouwenploeg kan bij de Europese titelstrijd, begin september in Barcelona, olympische kwalificatie afdwingen.