Heren

Met het Cambridge Certificate op zak werkt zij in haar schoolvakantie als serveerster in een chique hotel. Voor dag en dauw verlaat zij het huis. In de namiddag fietst zij fluitend terug, schopt haar schoenen uit, rekent hem voor hoeveel ze heeft verdiend, ploft neer op de bank en begint te vertellen.

Hij geniet van de verhalen waarin Nederlandse kinderen gillend door de ontbijtzaal rennen, Duitse stellen andere gerechten wensen dan waarin het buffet voorziet, en á la minute nieuwe tafels moeten worden gedekt als Japanse reisgezelschappen weigeren gezamenlijk te eten.

Maar hoe sommige gasten háár behandelen maakt hem op machteloze wijze razend. Zoals twee Amerikaanse heren die haar luid en afkeurend evalueren wanneer zij hun koffie inschenkt. Zíj zit er niet mee, grijnst ze. Voor zij zich omdraait, kijkt zij hen glimlachend aan en zegt: ,,Thank you, sir.''

    • Jacoline Vlaander