Grootschalige evacuatie rond meer in China

Rond het Meer van Dongting in de Zuid-Chinese provincie Hunan, dat dreigt te overstromen, zijn 600.000 mensen geëvacueerd, veel meer dan het aantal van duizend gezinnen waarvan gisteren nog sprake was.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van een plaatselijke overheidsfunctionaris, die daarnaast tegenover het Britse persbureau Reuters melding maakte van zestien doden. Andere overheidsfunctionarissen noemden vandaag overigens het lagere aantal van 250.000 geëvacueerden.

De evacuatie is noodzakelijk omdat het Meer van Dongting, dat met zijn oppervlakte van 2.800 vierkante kilometer zo groot is als Luxemburg, dreigt te overstromen. Ook nu er nog geen sprake is van dijkdoorbraken staan er al veel dorpen in de regio blank door de overvloedige regenval van de afgelopen periode. De Chinese televisie toonde vandaag beelden van militairen die, varend door dorpsstraten, zuigelingen en bejaarden evacueerden uit de zolders van huizen die al goeddeels onder water staan. De Chinese media melden dat er inmiddels tweeduizend tenten zijn verstrekt. Een woordvoerdster van het internationale Rode Kruis wees erop dat de Chinese noodvoorraden aan voedsel, dekens en tenten die in het gebied aanwezig zijn spoedig op kunnen raken, en ze vroeg de internationale gemeenschap om zich voor te bereiden op het verlenen van noodhulp.

Het Chinese ministerie van Burgerzaken maakte vandaag bekend dat er al 27.000 huizen zijn ingestort en dat er 415.000 hectare land onder water is komen te staan. Zo'n tien miljoen mensen worden door het water bedreigd, onder wie inwoners van delen van de grote steden Wuhan en Changsha. Het eilandje Juzizhou in de buurt van Changsha, dat ligt aan een van de vier rivieren die uitmonden in het meer, is vandaag al overstroomd. Daar werden zo'n drieduizend mensen geëvacueerd.

Er zijn meer dan een miljoen mensen actief om dijkdoorbraken te voorkomen. Ze vormen lange menselijke ketens die de dijken versterken met zandzakken. Zo'n 1.800 kilometer van de bedijking loopt direct gevaar, en er zou al op veertig plaatsen water door de dijken heen sijpelen. De autoriteiten hebben om de honderd meter een dijkwacht aangesteld.

De regen is inmiddels gestopt. De waterstand in het meer loopt weliswaar nog steeds op, maar aanmerkelijk minder snel dan in de voorgaande dagen. Vanmorgen bereikte het water het peil van 34,72 meter, 28 centimeter hoger dan gisteren, maar nog ruim een meter onder het hoogste peil van 35,9 meter, dat in 1998 werd gemeten. Het meer, dan nu de toevloed te verwerken krijgt van het regenwater in de vier grote rivieren die erin uitmonden, dient als een natuurlijke overloop voor de rivier de Yangtze, die aan de noordkant door het meer loopt. De hoogste waterstand wordt verwacht voor zondagmorgen.

Eerder dit seizoen vielen in China al zo'n duizend doden door wateroverlast, waaronder tweehonderd in de provincie Hunan alleen.