Gouden kraantje van ING in gevaar

ING doet het in het roerige beursklimaat beter dan de Nederlandse concurrentie. Niettemin ziet ook de bank en verzekeraar zijn buffers wegsmelten.

,,Als de wereld vergaat, vergaan wij ook. Maar we behoren dan wel tot de laatsten. Wij zullen het licht uit doen.''

Bestuursvoorzitter Ewald Kist van ING kent weinig bescheidenheid als het gaat om het incassatievermogen van de bank en verzekeraar. Hij was gisteren in zijn nopjes met de kwartaalcijfers die in het nieuwe hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas werden gepresenteerd.

,,Een bevredigend resultaat in moeilijke tijden'', volgens de topman.

ING rekent voor het gehele jaar nog steeds op een winstgroei, ondanks een 4 procent lagere kwartaalwinst en het zwakke economische klimaat. Het bankbedrijf (onder meer Postbank) zag in de maanden april, mei en juni de winst dalen met ruim een kwart tot 352 miljoen. Dat was geen verassing voor marktdeskundigen. Volgens financieel directeur Cees Maas heeft ING weinig last van wanbetalers, behalve in Duitsland. ,,Daar zijn onze voorzieningen voor kredietstroppen exceptioneel hoog.'' Het bankroet van bouwbedrijf Holzmann en mediabedrijf Kirch zijn daar voorbeelden van.

Bestuursvoorzitter Kist wees liever op de razendsnel groeiende ING Direct, de kantoorloze Postbank-achtige internetformule die wereldwijd wordt uitgerold. In het eerste halfjaar steeg het klantenbestand met ruim de helft tot 4 miljoen. Het ingelegde spaargeld klom binnen zes maanden met 70 procent naar 41 miljard euro. ,,Dat is echt spektakel'', zei Kist gistermiddag. ,,Straks gaan we natuurlijk ook verzekeringsproducten aan deze klanten verkopen.''

Met verzekeren presteerde ING boven verwachting: een winstgroei met 11 procent tot 866 miljoen. Ondanks de beursmalaise heeft het concern het ,,beste verzekeringskwartaal ooit'' achter de rug. Dat komt vooral doordat de meeste beleggingsverliezen niet via de resultatenrekening lopen.

De beursmalaise hield vooral huis op ING's verdeling van bezittingen en schulden. De solvabiliteit is weliswaar meer dan 160 procent van de door toezichthouders vereiste ondergrens, maar de financiële weerbaarheid is sinds 1994 niet zo laag geweest. Problemen met de Amerikaanse toezichthouder zorgden voor een vertraging van een balansversterking. Met een uitgifte van 800 miljoen dollar aan effecten heeft Maas in juli alsnog de balans meer kracht weten te geven.

Herwaarderingen namen in het eerste halfjaar een hap van 3,6 miljard uit de reserves. De in het verleden opgebouwde overwaarde op beleggingen verdwijnt bij ING als sneeuw voor de zon.

De Belgisch-Nederlandse concurrent Fortis gaf onlangs een winstwaarschuwing omdat de waarde van de effectenportefeuille op 19 juli 0,9 miljard euro onder de aanschafwaarde was gedaald. Rond die tijd waren de beleggingen van ING nog 1,2 miljard meer waard dan de prijs waartegen ze in het verleden waren aangekocht.

Het `gouden kraantje van Maas' komt daarmee snel in gevaar. ING streeft ernaar de boekwinst op verkochte beleggingen ieder jaar met 15 procent te laten stijgen. Dit jaar zal ING zo'n 0,8 miljard aan beleggingswinsten nemen. Met iedere verkoop consumeert ING zijn herwaarderingsreserve, ook op deze slechte beurs. Begin dit jaar leek de buffer nog wel zo'n jaar of tien mee te kunnen. Maar de krach heeft ervoor gezorgd dat één overzichtelijke marktdaling voldoende is om het potje binnen een jaar te ledigen. Het eind van ING's beleggingingsconsumptie lijkt in zicht. Bovendien is het de vraag of het wel zo verstandig beleid is om de buffers te blijven consumeren in gevaarlijke tijden.

Maas kan hier kort over zijn. ,,Dat beleid is ons beleid zolang het beleid niet verandert.'' En Kist: ,,Als dat gebeurt, dan bellen we u wel.''