Gezinszaken

Nou, daar gaan we dan. Heb je een pen?

Moet dat nou? Ik heb hier ab-so-luut geen zin in.

Jawel, ik sta erop dat we eens per jaar de balans opmaken van ons gezin. Doe ik op de zaak ook, en dat is heel nuttig. Zeker nu.

Hoezo, zeker nu?

Zal je wel zien. Kom op, we beginnen bij de financiële activa. Zoals je weet staan mijn bestuurdersopties ver onder water, dus daar moet 2,2 miljoen vanaf. Overige beleggingen min 9 ton, geeft dus 3,1 miljoen. Heb je dat?

Min 3,1 miljoen.

Gaan we door met de vaste activa. Voor hoeveel ging dat huis van de Veermannetjes vorige maand weg?

Geneviève zei iets van 3,2.

Marking to market zal ik onze villa dan moeten afwaarderen met 0,8 miljoen. Hoeveel hebben we op de bank?

Ik stond zaterdag mooi voor gek in de P.C. Hooft.

Mooi, daarin is in ieder geval weinig veranderd. Gaan we door met onze immateriële activa. Wat hadden we daar vorig jaar allemaal staan?

`Investeringen in kennissen', en de kinderen.

Beginnen we bij het kennis-bezit. Mijn lidmaatschap van de Kennemer zal ik moeten afwaarderen met een ton of twee. We zijn gebrouilleerd met de Van der Veers, kost ook een ton. En in de kinderen zal ik vrees ik flink moeten snijden.

Vind ik naar, zoals je dat zegt.

Toch nodig. Kijk, Diederik is teruggezet van het vwo ...

Omdat jij 'm daar coûte-que-coûte op wilde hebben.

... naar de havo. Dus wordt het hbo in plaats van wo later, geeft ongeveer 20.000 euro jaarsalaris minder in de toekomst. Diederiks net present value zal met 1 miljoen naar beneden moeten.

En je weet het van Liselore?

Wat?

Met die jongen. Vertelde ze me gisteren. Ze willen later kunstenaar worden in Frankrijk.

Verdomme! Dan zullen we onze dochter in haar geheel moeten afschrijven! Maar dan verdwijnt er in totaal, even kijken, 9,2 miljoen euro van de linkerkant van onze balans. Dus hebben we aan de rechterkant een negatief eigen vermogen! Ik vrees dat er niets anders opzit, liefje.

Nee, niet wéér.

De kapitaalmarkt. We zullen er een beroep op moeten doen.

Paps ziet me aankomen. Het is maar goed dat ie niet weet dat je hem sinds onze verloving al `de kapitaalmarkt' noemt.

Het zijn zíjn kleinkinderen hoor, die voor de grootste boekhoudkundige tegenvallers zorgen.

Maar wat moet ik hem dan zeggen?

Nou, gewoon. Dat de derde generatie de belofte niet waarmaakt.