Geen extra openheid belangen ministers

Premier Balkenende wil voorlopig geen aanvullende openheid geven over de financiële belangen van bewindslieden uit zijn kabinet. Dat blijkt uit antwoorden van de premier gisteren, op vragen van het Tweede-Kamerlid Kant (SP).

Balkenende verwijst naar het overzicht dat hij vorige maand heeft opgesteld van de regelingen die elf bewindslieden hebben getroffen na onderzoeken in de formatieperiode naar onverenigbaarheid van belangen en functies. Uit het overzicht blijkt dat acht ministers en staatssecretarissen aandelen bezitten.

Minister De Geus (CDA, Sociale Zaken) heeft de bedrijfsactiviteiten van zijn management-BV Dagsea, waarvan hij de enige aandeelhouder is, stilgelegd. Zijn partijgenoot Veerman (Landbouw) en staatssecretaris Van Eijck (LPF, Financiën) hebben de zeggenschap en het beheer van hun persoonlijke holdings overgedragen aan onafhankelijke stichtingen. Minister Heinsbroek (LPF, Economische Zaken) heeft zijn aandelen in beursgenoteerde ondernemingen en zijn bv Umbrella Park in zo'n stichting ondergebracht en staatssecretaris Van Leeuwen (LPF, Media en Cultuur) heeft dat gedaan met het beheer van zijn commercieel onroerend goed.

Daarnaast blijkt uit het overzicht dat de ministers De Hoop Scheffer (CDA, Buitenlandse Zaken) en De Boer (LPF, Verkeer en Waterstaat) aandelen bezitten waarvan zij hebben aangegeven er gedurende hun ambtsperiode niet in te zullen handelen. Die toezegging hebben ook de staatssecretarissen Nicolaï (VVD, Europese Zaken) en Odink (LPF, Landbouw) gedaan voor hun aandelenpaketten. Ook minister Hoogervorst (VVD) heeft beloofd als minister van Financiën niet te handelen.