De Rijcke mijdt pers

Op 1 mei 1997 overleed hij volkomen onverwacht. Co de Rijcke, het brein en de hoogste man van de Kruidvat-drogisterijen. Hoewel hij al 73 jaar was, dacht hij nog jaren door te kunnen. Voor een opvolger had de als een nuchtere koopman omschreven De Rijcke niet gezorgd.

Binnen de familie was niemand voorhanden. De nu 35-jarige zoon Pieter werd destijds nog niet rijp geacht om het omvangrijke detailhandelsbedrijf te leiden. Er werd daarom een buitenstaander gezocht en gevonden: Dick van Hedel, afkomstig van voedingsmiddelenbedrijf Numico en een belangrijk toeleverancier van de in 1975 opgezette drogisterijketen. Maar nog belangrijker, Van Hedel was geen onbekende voor de familie omdat hij in 1964 zijn carrière begon bij Groenwoudt, toen een bescheiden supermarktketen met acht winkels die door Co de Rijcke in de jaren vijftig was overgenomen van Willem Groenwoudt.

De familie De Rijcke, die gisteren voor 1,3 miljard euro in contanten de Kruidvat Groep verkocht aan Hutchison Whampoa, is wars van publiciteit – nooit is iemand geïnterviewd. Niet voor niets is het familiekapitaal ondergebracht in de stichting Abeele, een rechtsvorm die geen publicatieplicht kent. In het bestuur zitten acht personen, waarvan vijf van de familie De Rijcke. Daarnaast heeft Dina Groenwoudt (71 jaar) een zetel. Twee buitenstaanders zitten in het bestuur: Frans Corpeleijn, vennoot bij advocatenkantoor Stibbe, en Teun van Wettum, voormalig bestuurder van de Bank voor de Bouwnijverheid.

De familie is bezig een golfterrein te ontwikkelen in de Algarve. Co de Rijcke kwam graag in deze zuidelijke hoek van Portugal. Zijn dochter Loes woont daar. Zoon Pieter zit in het bestuur van Kruidvat en geldt als kandidaat om Van Hedel op te volgen.