China in Nederland

Hoeveel investeert het Hongkongs-Chinese bedrijfsleven in Nederland? Het Hongkongse speelgoed- en elektronicabedrijf Vtech heeft een vestiging in Weert, de Hongkongse fabrikant van computeronderdelen QDI een vestiging in Ridderkerk.

Verder telt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken ,,een stuk of dertig bedrijfjes'' uit Hongkong die in Nederland investeren. Het gaat volgens haar om zo'n tien ICT-bedrijven, zes textielbedrijven en vier handelsbedrijven.

G. Ammerlaan van het Hong Kong Trade Development Council in Amsterdam meldt: ,,Meer Nederlandse bedrijven hebben een vestiging in Hongkong dan omgekeerd''.

De Nederlandse consul-generaal in Hongkong, J. Haakma, houdt kantoor in een gebouw dat wordt gehuurd van Li Ka-Shing, de grote man achter Hutchison Whampoa. ,,Li bezit wel 10 procent van het onroerend goed in Hongkong, dus dat zegt op zich niet zoveel'', zegt hij telefonisch vanuit Hongkong. Het consulaat was sinds anderhalf jaar betrokken bij besprekingen tussen Hutchison Whampoa en Kruidvat. ,,We hebben bemiddeld, zoals we dat altijd doen als er Nederlandse belangen bij betrokken zijn.'' Volgens Haakma komen de investeringen vanuit Hongkong langzaamaan in Nederland op gang. Een aantal middelgrote bedrijven zou overwegen een kantoor in Nederland op te zetten. De Hong Kong and China Bank heeft in Amsterdam een holding.

De Chinese ambassade in Den Haag zegt weinig duidelijkheid te kunnen verschaffen over de Chinese activiteiten in Nederland. Volgens een woordvoerder hebben honderden Chinese bedrijven, waarvan er veel staatsbezit zijn, een vestiging in ons land. ,,De bedrijven hoeven zich niet bij ons in te schrijven, dus ik heb geen overzicht.''

    • Jaap de Wreede