Broederliefde heeft grenzen

Een vermoedelijk lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA is zaterdag uit zijn zwaarbewaakte cel in de Franse hoofdstad Parijs ontsnapt door van plaats te wisselen met zijn broer. De ruil werd gisteren ontdekt toen de broer aangaf toch wel weer graag naar buiten te willen.

Ismael Berasategui Escudero, die in de Santé-gevangenis zat wegens het bezit van enkele vuurwapens, is vermoedelijk tijdens het bezoekuur ontsnapt. Onduidelijk is nog hoe Escudero de gevangenis heeft kunnen verlaten. Bezoekers krijgen voor ze de gevangenis betreden een stempel met onzichtbare inkt op hun hand. De hand wordt bij het verlaten van de gevangenis bekeken.

Volgens gevangenisdirecteur Alain Jego was er echter ,,een duidelijke lichamelijke overeenkomst tussen de twee''. ,,Ze zijn moeilijk uit elkaar te halen.'' Jego vermoedt dat de ETA de ontsnapping heeft gepland. Escudero, die op 14 mei werd gearresteerd, zou eind deze maand moeten voorkomen. Hij wordt door de Spaanse justitie beschouwd als een van de leiders van de ETA, en verdacht van het plaatsen van enkele autobommen. De broer wordt nog verhoord over zijn aandeel bij de ontsnapping.

Deze ontsnappingstaktiek werd een maand geleden in Duitsland ook al toegepast. Een Duitse zat namens haar zus tien maanden in de gevangenis, zodat deze haar vier kinderen kon opvoeden. Het gevangenispersoneel kwam achter de verwisseling, nadat de vrouw na een verlofperiode niet terugkwam. Volgens de politie had ze genoeg van de gevangenis.