België ruziet over wapens voor Nepal

Is Nepal in burgeroorlog of niet? Over die vraag is gisteravond in België een politieke rel uitgebroken, toen uitlekte dat de federale regering in juli een leverantie van 5.500 machinegeweren aan Nepal had goedgekeurd.

Volgens een aantal Vlaamse politici is de verkoop in strijd met de Belgische wapenwet en een Europese gedragscode, die wapenleveranties aan landen in oorlog of burgeroorlog verbieden. Waalse politici zeggen dat in Nepal geen burgeroorlog aan de gang is, maar een opstand van een groep guerrillastrijders. Zij beschuldigen de Vlamingen van een poging tot sabotage van de toch al fragiele Waalse economie. De wapenfabriek in kwestie, FN Herstal, staat in Luik. Met de order zouden tientallen miljoenen euro's zijn gemoeid.

Het is niet de eerste keer dat een Belgische regering in moeilijkheden komt door de wapenexport. In 1991 viel de regering-Martens erover: Walen wilden niet meer dat Vlamingen (mee)beslisten over Waalse leveranties. Sindsdien gaat een Waalse minister over Waalse exportvergunningen, en een Vlaamse minister over Vlaamse vergunningen.

Maar dat haalde de angel niet uit het communautaire conflict. Twee jaar geleden brak de hel los toen minister Louis Michel van Buitenlandse Zaken een FN-leverantie van 500 geweren aan Mexico had gefiatteerd. De Vlamingen vreesden dat de wapens tegen de rebellen in Chiapas werden gebruikt. Mexico raakte gepikeerd en annuleerde de order – wat de Vlaams-Waalse noch de Belgisch-Mexicaanse betrekkingen goeddeed.

Ditmaal handelde Michel gewiekster: hij legde de leverantie aan Nepal voor aan Waalse én Vlaamse vice-premiers. Dit `kernkabinet' zette het licht op groen. De Vlaamse parlementariërs die nu protesteren, kunnen Michel dus niet als zondebok aanwijzen zij moeten hun eigen ministers aan de tand voelen. Eén Groene minister liet al weten dat zij zó vaak uit de bewuste vergadering was geroepen dat ze ,,niet meer wist dat dit aan bod was gekomen''. Op die vergadering kwamen nog twee leveranties aan de orde, waarvan de opdrachtgevers (tot nog toe) wel geheim zijn gebleven. Het was trouwens FN (eigendom van het Waalse gewest) zelf die meedeelde dat ze een grote order had binnengehaald. De bestemming moest geheim blijven, maar lekte snel uit.