André de V. krijgt 15 jaar voor brand bij S.E. Fireworks

De rechtbank in Almelo heeft de 35-jarige André de V. uit Enschede gisteren veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens brandstichting bij het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat De V. op 13 mei 2000 brand heeft gesticht. Het vuur leidde tot een serie explosies waarbij 22 mensen om het leven kwamen, duizend mensen gewond raakten en een woonwijk werd verwoest.

Het vonnis is conform de eis en is gebaseerd op elf bewijsmiddelen. De belangrijkste daarvan zijn kruitsporen op een rode sportbroek die De V. die dag droeg en zijn bekentenissen tegenover anderen, onder wie een politie-infiltrant. De raadsman van De V., A. Moszkowicz, vindt dat deze bewijsmiddelen onrechtmatig verkregen zijn. Hij hekelt de inzet van een undercoveragent in het huis van bewaring. Het vonnis van de Almelose rechtbank noemde hij ,,schaamteloos, verrassend en onterecht'. Moszkowicz zegt in hoger beroep te gaan.

De V. raakte bij het horen van het vonnis buiten zinnen van woede. Na een worsteling met een bode en twee agenten van de parketpolitie werd hij voor het einde van de zitting uit de rechtszaal verwijderd. Brandstichting kan maximaal bestraft worden met levenslange gevangenisstraf. De rechtbank ging hier niet toe over, omdat niet gebleken is dat De V. ,,de dood van personen heeft gewild'. De rechtbank heeft verder laten meewegen dat De V., hoewel volledig toerekeningsvatbaar, volgens psychiatrisch onderzoek een ,,sociaal-emotioneel beperkte man met een benedengemiddelde intelligentie' is.

Veel slachtoffers van de Enschedese vuurwerkramp vinden geen genoegdoening in het vonnis. Zij twijfelen of De V. inderdaad schuldig is. De Almelose rechtbank veroordeelde eerder de twee eigenaren van S.E. Fireworks tot gevangenisstraffen van zes maanden voor het overtreden van milieuregels. Zij werden vrijgesproken van brand door schuld. Nu De V. is veroordeeld wil de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede schadeclaims indienen bij het Fonds Geweldsmisdrijven. Dit fonds keert alleen geld uit als er sprake is van een veroordeling.

REACTIES: pagina 3