Adempauze beurs na koersherstel

De Amsterdamse effectenbeurs noteerde rond het middaguur nagenoeg onveranderd. De AEX-index verloor 1puntje op 394. Grootste dalers waren bedrijven uit de chipindustrie als ASML en Philips. Zij wonnen gisteren juist veel terrein. Automatiseerder CMG was de grootste stijger en klom met 8 procent naar 1,06 euro per aandeel.

Automatiseerder Ordina steeg zonder aanwijsbare reden met ruim 13 procent. Mede daardoor stond de midkap-index op een winst van 0,5 procent op 384,62 punten.

Op de lokale markt van Amsterdam zorgden enkele bedrijven voor koerstumult na de presentatie van hun halfjaarcijfers. Beter Bed werd afgestraft voor zijn dalende omzet en (gebrek aan) vooruitzichten. Het aandeel van de beddenketen daalde bijna 10 procent. Technische dienstverlener Geveke viel eveneens bijna 10 procent terug. Het bedrijf maakte het eerste halfjaar verlies en kondigde aan onderdelen te zullen afstoten. Bovendien waarschuwde het bedrijf opnieuw voor een eenmalige last bij zijn pensioenfonds.

Effectenbank Van der Hoop won ruim 11 procent. De nettowinst van de effectenbank halveerde door de ,,barre beursomstandigheden'' in de eerste zes maanden van dit jaar, maar beleggers toonden zich tevreden over de stijging van het operationele resultaat. De bankiers van Van Lanschot maakten een 10 procent hogere nettowinst bekend. Het aandeel van de bank daalde met ruim 2 procent naar 40 euro.

De Europese effectenbeurzen hebben vrijdag aan het eind van de ochtend eerdere verliezen grotendeels achter zich gelaten. Winstnemingen bepaalden aanvankelijk de stemming, maar later stapten beleggers toch weer weifelend in. Tegen de middag waren daardoor de grootste verliezen van de borden verdwenen. Frankfurt en Londen waren het best gestemd met een winst van 0,3 en 0,1 procent. De Parijse beurs moest het doen met een verliesje van 0,2 procent.

De euro schommelde vrijdagochtend rond het niveau van 97 dollarcent. Om half twaalf stond de koers op 0,9675 dollar nadat de munteenheid eerder op de ochtend nog even boven de 97 dollarcent was geweest.

De beurzen van New York hielden gisteravond de opgaande lijn vast. De Dow-Jonesindex sloot voor het eerst in ruim een maand weer boven de 9.000 punten. De Nasdaq hield zich staande boven de 1.400 punten.