Voorkeur Bioscopen

The Day I Became a Woman

The Day I Became a Woman, het speelfilmdebuut van Mohsen Makhmalbafs vrouw Marzieh Meshkini, is een drieluik waarin telkens een vrouw in een andere levensfase centraal staat. Het eerste verhaal van het drieluik waaruit de film bestaat gaat over Hava, een meisje dat 9 wordt en dan onherroepelijk geen meisje meer is. Ze moet een chador aan en mag niet meer met jongens spelen. Maar Hava is slim. Ze ontdekt dat ze pas om 12 uur 's middags vrouw wordt en dus best nog een uurtje met haar vriendje mag gaan spelen. Het eerste deel van de film gaat over dat uurtje. Hava roept haar vriendje, maar hij heeft huisarrest. Door de tralies van een raam heen delen de twee kinderen een lolly. Het is een beeld dat bijna door de Iraanse censuur verboden was. Het ís ook een erotisch beeld, onschuldig en erotisch tegelijk. Het is daardoor onvergetelijk.

In: Rialto Amsterdam; Lantaren/Venster Rotterdam; Lux Nijmegen; Images Groningen.

Fassbinder

Op 10 juni was het 20 jaar geleden dat acteur, toneelschrijver, cameraman, editor, regisseur, beroepsprovocateur en wonderkind van de Neue Deutsche Welle Rainer Werner Fassbinder overleed aan een overdosis. Tussen 1969 en 1982 regisseerde hij 38 films, waarvan er veertien in een door het Goethe-Institut georganiseerd retrospectief worden vertoond.

Hommage aan Rainer Werner Fassbinder. In: Lantaren/Venster, Rotterdam (22 aug. t/m 4 sept); Filmhuis Lumen, Delft (22 aug t/m 4 sept); Melkweg Cinema, Amsterdam (5 t/m 18 sept).

Donnie Darko

Het 27-jarige filmwonderkind Richard Kelly zit niet om puzzelstukjes verlegen in zijn scenario- en regiedebuut Donnie Darko. Hij wil ze ook niet per se allemaal laten passen, blijkt uit de manier waarop hij thema's als het einde van de wereld, noodlot en het vormgeven van je eigen lotsbestemming naast elkaar presenteert.

Amsterdam: Pathé Tuschinski, Filmtheater Kriterion. Beverwijk: Cineworld. Delft: Filmhuis Lumen. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver Theater. Wageningen: Molenstraattheater.

En verder

Je rentre à la maison, Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto, Filmmuseum. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt. De Aap, Amsterdam: Filmtheater Rialto. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Nijmegen: Filmtheater Cinemarinburg. 8 Femmes, Amsterdam: Cinecenter. Den Helder: Cinema Zevenskoop. Groningen: Images. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Lux. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt. Nynke, Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Deventer: Filmhuis De Keizer. Y Tu Mama También. In meer dan 13 theaters. Minoes, Amsterdam: Het Ketelhuis.