Voorkeur Beeldende Kunst

Tekenen met water

Het Rijksmuseum dankt zijn schitterende collectie Nederlandse aquarellen uit de tweede helft van de 19de eeuw aan een schenking van het echtpaar Drucker dat in 1885 begon met het verzamelen van eigentijdse kunst.

De aquarellen werden vroeger permanent geëxposeerd, maar omdat ze te lijden hadden van het daglicht werden ze in de jaren zeventig opgeborgen en sindsdien zijn ze nog maar incidenteel te bezichtigen. Het museum toont nu in het Prentenkabinet een ruime keuze uit de aquarellencollectie. De meeste werken zijn gemaakt door schilders van de Haagse School zoals Jozef Israëls, Anton Mauve, J.H. Weissenbruch en Jacob Maris. Mauve blijkt op deze tentoonstelling de absolute meester van de aquarel: of hij nu een ploegende boer weergaf of een bloemenplukkend meisje, hij tekende niet met waterverf, hij plenste en schilderde vrijuit en wist zo de meest fijnzinnige resultaten te bereiken in lichtval en kleurschakeringen. Het aardige van de tentoonstelling is dat zich steeds vergelijkingen opdringen, bijvoorbeeld tussen een stadsgezicht van Breitner en een van Willem Witsen of tussen de eendjes aan de waterkant van Geo Poggenbeek of die van Willem Maris.

Tekenen met water. Aquarellen van de Haagse School. T/m 27 okt in Rijksmuseum, Amsterdam. Dag. 10-17 u.

Hond en baas

De hondengeschiedenis in Nederland is het onderwerp van een bezienswaardige dubbelexpositie. De manier waarop de hond in de loop der eeuwen werd afgebeeld, van hellehond tot trouwe metgezel, vertelt veel over zijn veranderende imago. Schilderijen, tekeningen, tegeltableaux, halsbanden, sculpturen, films en allerlei aan honden gerelateerde voorwerpen vormen de hoofdmoot van beide exposities.

Hond en baas, t/m 27 okt in Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag, di-vrij 11-17 u, za en zo 12-17 u. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17 u, zo 12-17 u.

Follies

Twaalf Nederlandse beeldend kunstenaars geven hun eigen interpretatie van het fenomeen `folly' of fantasie-bouwwerk, dat onder Engelse landgoedeigenaren in de 18de eeuw voor het eerst in de mode raakte. In de prachtige tuin van Landgoed Avegoor staan onder andere een `zwangere kathedraal' van siliconen (Ralph Lambertz) en een spoorweg naar nergens (Hans Jungerius).

Tentoonstelling: Follies. Waardevolle waanzin. T/m 15/9 in Landgoed Avegoor, Zutphensestraatweg 2, Ellecom. Inl. bij De Alliantie, tel. 026-3882916 of www.dealliantie.nl

En verder

Name no names. Tekeningen van Marlene Dumas t/m 29 sept in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di-zo 11-17u. Land van Aelbert Cuyp t/m 1 sept in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 41, Amsterdam. Dag. 10-17 u. Holland Papier Biënnale t/m 8 sept in Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk. Di-vr en zo 14-17 u, za 11-17 u. Schittering der Tsaren t/m 22 sept in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Di-vr 10-17u, za zo 11-17u. Otto B. de Kat t/m 8 sept in De Hallen, Grote Markt, Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.