Versatel vreest voor bijstellen van omzet

Versatel moet als gevolg van een uitspraak van de Amerikaanse beurscommissie SEC mogelijk omzetcijfers uit het verleden bijstellen. Dit heeft een woordvoerder van het telecombedrijf vanochtend bevestigd.

De Securities and Exchange Commission concludeerde eerder deze week dat het ruilen van netwerkcapaciteit, tot voor kort staande praktijk in de telecomsector, vaak onrechtmatig is gebruikt om omzetcijfers op te pompen.

De uitspraak heeft vooral gevolgen voor Amerikaanse bedrijven als Qwest en Global Crossing, die met zulke transacties hun omzetten explosief konden laten groeien. Maar ook Versatel ,,sluit niet uit'' dat zijn omzetcijfers uit voorgaande jaren moeten worden bijgesteld, aldus een woordvoerder.

Volgens de SEC moeten swaps worden beschouwd als het uitwisselen van goederen en mag er geen omzet op worden geboekt. Bedrijven die onderling capaciteit ruilden, boekten de omzet uit deze transacties in één keer, terwijl de kosten voor het inslaan van capaciteit bij een branchegenoot over een langere periode werd uitgesmeerd.

De uitspraak heeft volgens Versatel geen gevolgen voor de omzet dit jaar, omdat tegenwoordig de omzet uit capaciteitshandel ,,keurig'' wordt uitgesmeerd over de duur van een contract, meestal tussen de tien en vijftien jaar.

Versatel studeert op de uitspraak die volgens de woordvoerder ,,voor meerdere uitleg vatbaar'' is. Een eventuele bijstelling zal niet groot zijn, omdat de handel altijd ,,minder dan 10 procent'' heeft uitgemaakt van de totale omzet. Vorig jaar werd een omzet geboekt van 256 miljoen euro.

De omzet van het failliete netwerkbedrijf KPNQwest bestond voor 55 procent uit capaciteitshandel. Voor moederbedrijf KPN heeft de uitspraak geen gevolgen. ,,Wij hebben nooit in capaciteit gehandeld'', aldus een woordvoerder.

Ook het Amerikaanse netwerkbedrijf Level 3 stelt de omzet niet bij. ,,Wij hebben dit soort transacties altijd conservatief geboekt'', zegt F. van den Broek, directeur van de Nederlandse vestiging. De omzet van Level 3 bestaat voor ,,een paar procent'' uit handel.