Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de eerste dag van de parlementaire enquête over bouwfraude en de uitspraak in de zaak tegen verdachte André de V. van de vuurwerkramp in Enschede. Advocaat Plasman, raadsman van SE Fireworks-directeur Bakker, geeft zijn commentaar. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de wederopbouw van Afghanistan en het opruimen van miljoenen onontplofte landmijnen die er nog liggen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder andere over de eerste dag van de enquête over de bouwfraude, de uitspraak in de zaak over de vuurwerkramp in Enschede en een gesprek met Pieter van Vollenhoven, toekomstig voorzitter van de Ongevallenraad, over het voorkomen van rampen en bijna-rampen. Ned.3, 22.32-22.58u.

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht. Afrika heeft grote problemen met de voedselproductie door de toenemende uitputting van de bodem als gevolg van de bevolkingsgroei. Geld voor kunstmest is er niet, maar bonen, erwten, lathyrus, acacia zijn alternatieven. Ned.3, 19.55-20.25u.

John Bernard: Dit was het weer. Afscheid van weerman John Bernard die met pensioen gaat. Met archiefmateriaal en oud-collega's Erwin Kroll, Harry Otten, Helga van Leur en Margreet Spijker. RTL4, 20.00-20.30u.

New York, na de klap. Eerste deel van een tweeluik over de nasleep en verwerking van de Twin Towers-ramp van 11 september 2001. In deze aflevering gaat het om een begin van een therapie, confrontatie met verzekeraars, zoektocht naar informatie over het lot van familie en vrienden en het weghalen van de ruïnes. Ned.1, 21.50-22.45u.

Vergezicht: Geen gratis lunch. Indiase film over het inheemse volk van de, in 2000 nieuw opgerichte, staat Jharkand en zijn strijd om land en cultureel erfgoed te beschermen tegen oprukkende multinationals. Deze verdrijven de bevolking voor dammen, elektriciteitsprojecten en grondstoffenwinning. Ned.3, 22.58-23.47u.

PRAATPROGRAMMA

Heilig vuur. Gesprek met oud-politicus Willem Aantjes over het angstgeloof uit zijn jeugd en het vertrouwensgeloof van nu. Ook kijkt hij terug op zijn politieke val in 1978. Ned.1, 22.45-23.15u.

KUNST

Stardust. Portret van regisseur Akira Kurosawa (1910-1998), die in het Westen doorbrak met Rashomon (1952) en wereldfaam verwierf met Ikuru, The seven samurai, High and low, Kagemusha en Ran. Ned.3, 23.47-0.43u.

FILM

. Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Post-feministische feel-good-smartlap over de vriendschap tussen drie verschillend geaarde vrouwen: Whoopi Goldberg als lesbische rockzangeres, Mary-Louise Parker als tuttige makelaar en Drew Barrymore als een licht nymfomane druggebruikster. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

Star Trek III: The Search for Spock (Leonard Nimoy, 1984, VS). Door Mr. Spock zelf geregisseerd sciencefictionavontuur waarin ruimteschip Enterprise, zonder toestemming, koers zet naar de planeet Genesis om er de doodgewaande Spock tot leven te wekken. Yorin, 21.30-23.30u., met reclame.

. Intimate Relations (Philip Goodhew, 1996, Eng./Can.). Zwarte komedie hekelt vinnig de seksuele moraal (lees: schijnheiligheid) in het Engeland van de jaren vijftig. Matroos Rupert Graves huurt kamer bij keurige familie. Dan kruipt vrouw des huizes Julie Walters tussen zijn lakens. BBC1, 0.35-2.20u.

. The Reivers (Mark Rydell, 1969, VS). Sympathieke en nostalgische adaptatie van roman van William Faulkner. Jongeman doet levenservaring op tijdens enkele zorgeloze dagen in gezelschap van vrijgevochten Steve McQueen, per auto onderweg naar het Memphis van begin deze eeuw. Morgen, SBS6, 13.40-15.45u.

. Spellbound (Alfred Hitchcock, 1945, VS). Thriller die psycho-analyse populariseerde. Verliefde Ingrid Bergman helpt Gregory Peck de verdrongen waarheid over zichzelf te ontdekken. Morgen, BBC2, 14.20-16.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met componist Louis Andriessen over zijn boek Gestolen tijd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van voormalig schoolhoofd Popke Popma in Oostzee een gesprek met Michèle Elburg-Gaarkeuken over de tien jaar geleden overleden dichter en beeldend kunstenaar Jan Elburg. 747AM, 22.03-24.00u.