Supportersrellen na duel Bosnië tegen Joegoslavië

Honderden voetbalsupporters zijn gisteravond in de Bosnische hoofdstad Sarajevo slaags geraakt met de politie. Drie agenten en vijf supporters werden verwond. De incidenten gebeurden na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd Bosnië Herzegovina-Joegoslavië (0-2).

De relatie tussen beide landen in de Balkan is vertroebeld sinds de burgeroorlog die in Bosnië tussen 1992 en 1995 plaatsvond. De Bosnische Serviërs kregen steun van het `moederland' Joegoslavië. Tweehonderd agenten waren gisteren ingezet om de orde te handhaven.

Na afloop van het politiek beladen duel gingen de aanhangers van beide partijen met elkaar en met de politie op de vuist. De supporters, van wie veel Joegoslaven en Bosnische Serviërs, gooiden over en weer met stenen en daagden elkaar uit met politieke leuzen. Bosnische Serviërs scandeerden onder meer de naam van de voormalige legerleiders Mladic en Karadzic. Beiden worden verdacht van oorlogsmisdaden en gezocht door het Joegoslavië Tribunaal.

De wedstrijd in het olympisch stadion van Sarajevo was de eerste onderlinge krachtmeting op het grondgebied van de voormalige Joegoslavische federatie die door Bosnië in 1992 werd verlaten. In 2001 speelden beide landen in India om de Millennium Cup tegen elkaar. Het duel in Sarajevo betrof een oefeninterland voor de komende kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap dat in 2004 in Portugal wordt gehouden.

De Noord-Ierse voetballer Neil Lennon heeft gisteren het trainingskamp van het nationale elftal voor de vriendschappelijke interland tegen Cyprus verlaten. Hij deed dit nadat zijn familie met de dood was bedreigd. Lennon vermoedt dat de dreigementen uit de protestantse hoek komen. Hij speelt zelf bij het katholieke Celtic. De familie van Lennon is vaker met de dood bedreigd. Hij verklaarde eerder nooit meer voor de Noord-Ierse ploeg te zullen uitkomen. Hij kwam later op zijn besluit terug.

Bij de oefeninterland Italië-Slovenië kwam het ook tot ongeregeldheden op de tribunes. In het Italiaanse Triëst, vlakbij de grens met Slovenië, gingen de rivaliserende fans met elkaar op de vuist. Slovenië won verrassend met 1-0 dankzij een doelpunt van Cimirotic.

De onttroonde wereldkampioen Frankrijk heeft gisteren in Tunesië met 1-1 gelijkgespeeld tegen de voormalige kolonie. Frankrijk kwam nog op voorsprong via Silvestre. Zitouni zorgde voor de gelijkmaker van Tunesië. Frankrijk werd op het WK net Tunesië in de eerste ronde uitgeschakeld.

Wit-Rusland, over twee weken tegenstander van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiereeks, heeft gisteren in Riga het oefenduel tegen Letland met 4-2 gewonnen. Romaschenko scoorde twee keer.