Roeiclubs willen nieuw leven voor de Holland Beker

De enige internationale roeiwedstrijd in Nederland, de Koninklijke Holland Beker, wordt nieuw leven ingeblazen. Dit hebben de roeiverenigingen Willem III, Sk⊘ll en De Maas gisteren besloten. Roeibond en gemeente Amsterdam steunen het initiatief. 'De Koninklijke', voor het eerst geroeid in 1886 als Championnaat van Nederland voor liefhebbers, was een prestigieuze wedstrijd, vergelijkbaar met de Diamond Sculls van de Henley Royal Regatta in Engeland. Eind jaren tachtig verloederde de Holland Beker. Dieptepunt was afgelasting in 2001 als gevolg van de werkzaamheden aan de Bosbaan en de afgeraffelde uitreiking dit jaar in België. De wedstrijd was daar naar uitgeweken omdat de faciliteiten in Amsterdam onvoldoende waren. De vernieuwde Holland Beker moet in 2005 en daarna om de drie jaar deel gaan uitmaken van de wereldbeker. De komende jaren richt het toernooi zich op kleine boten (skiffs, dubbeltwee, twee-zonder) maar sterk bezette velden.