Ritzege regenrijder Steven de Jongh

Wielrenner Steven de Jongh maakte gisteren in Apeldoorn zijn reputatie als regenrijder waar. In de stromende regen won de coureur uit de ploeg van Rabobank de tweede etappe in de Ronde van Nederland. Vanochtend schreef Alessandro Petacchi in Almelo de derde etappe op zijn naam. In de massasprint bleef de Italiaan uit de ploeg van Fassa Bortolo na 75 kilometer de Duitse klassementsleider Erik Zabel en diens landgenoot Sven Teutenberg voor.

De Jongh behaalde gisteren in Apeldoorn zijn vijfde overwinning van het seizoen. Aan het einde van de 175,4 kilometer lange etappe die 's ochtends in Dokkum van start was gegaan was hij de snelste in de massasprint. ,,Meer dan de helft van al mijn wedstrijden heb ik in de regen gewonnen'', zei de 28-jarige De Jongh. ,,Ik functioneer beter in de regen dan in de hitte.'' Misschien heeft dat met zijn uiterlijk te maken, speculeerde hij. ,,Blauwe ogen, blond haar; type-Viking. Die houden nu eenmaal van de kou. Het scheelt ook als je veel in de regen traint. Als je altijd in lekker weer fietst en het regent een keer, dan voelen je spieren strammer aan.''

Bij zowel de renner als zijn ploegleider Theo de Rooij riep de finale van de etappe van gisteren in de straten van Apeldoorn herinneringen op aan de Ronde van Zweden. Daar won De Jongh twee maanden geleden twee etappes, eveneens in hondenweer. De Rooij wilde in de slotkilometers ter aanmoediging `Ronde van Zweden' in het interne communicatiesysteem roepen. De Jongh kwam op hetzelfde idee. Maar beiden zagen daar van af. Even later drukte De Jongh zijn voorwiel als eerste over de eindstreep, voor de Nieuw-Zeelander Julian Dean en de Belg Tom Boonen. Zabel eindigde als vierde, Jeroen Blijlevens kwam er na zijn 51ste plaats in de openingsrit naar Leeuwarden gisteren opnieuw niet aan te pas. Hij eindigde als 54ste.

Erik Dekker, die aan het einde van deze middag tijdens de 18,3 kilometer lange tijdrit in Almelo zijn slag wilde slaan, trok de sprint aan voor De Jongh. ,,Die zette hem goed af' , sprak ploegleider De Rooij in wielerjargon. Hij stelde vast dat De Jongh ten opzichte van de topsprinters vaak tekort komt, maar dat slechte weersomstandigheden extra krachten losmaken bij de renner uit Noord-Holland. De Rooij: ,,Het gaat in de regen wat minder scherp. Op een droog wegdek zijn de manoeuvres wat bruter en dat ligt Steven minder. Maar het zit inmiddels zeker ook in zijn kop dat hij als het regent meer kans heeft. Een mentale kwestie.''

De ploegleider noemde De Jongh de tegenpool van Jean-Paul van Poppel, een van de beste sprinters uit de Nederlandse wielergeschiedenis. Als het regende, hield die zich bij een massasprint verre van de strijd om de overwinning. ,,Die was met geen stok aan de streep te krijgen'', zei De Rooij.

De winnaar beschouwde de overwinning als een vervroegd verjaardagscadeau voor zijn hoogzwangere vrouw Judith, die vandaag jarig is. De aanstaande vader had zijn echtgenote beloofd als verjaardagscadeau vandaag de ochtendetappe te winnen. ,,Dat cadeau heeft ze nu een dag eerder gekregen. Ik hoop niet dat van schrik de vliezen breken, anders kan ik vanavond nog naar huis'', zei De Jongh gisteren.

De Jongh ontbrak in de Tour de France, hij reed wel de Ronde van Italië. ,,Ik wil bewust in het najaar goed zijn, ook met het oog op het wereldkampioenschap in oktober'', zei De Jongh, die onderstreepte dat hij nog niet in topvorm verkeert. Dat is ook nog het gevolg van een blaasonsteking, die hij onlangs opliep in de Ronde van Denemarken. In de slotmaanden van het wielerseizoen rijdt hij nog veel eendaagse wedstrijden: de Ronde van Lucca, Parijs-Tours en het WK in Zolder. ,,Die dag mag het van mij regenen en koud, heel koud zijn.''

De Jonghs ploeggenoot Levi Leipheimer maakte gisteren een flinke val. De Amerikaan was `lek gereden' en werd door Jan Boven teruggebracht naar het peloton. Op een rotonde stond een ploegleiderswagen stil en Boven kon die nog net ontwijken. Leipheimer knalde er bovenop en kwam in een bloemenperk terecht. De schade bleef beperkt tot een paar ontvelde vingers, maar was volgens ploegleider De Rooij niet te overzien geweest als Leipheimer op het asfalt zou zijn terechtgekomen. De Rooij wilde niet zeggen welke collega zijn auto op zo'n ongelukkige plaats had stilgezet. ,,Zulke dingen kunnen nu eenmaal gebeuren'', zei hij.

Laurent Jalabert heeft gisteren de Coppa Agostoni op zijn naam geschreven. De coureur van CSC-Tiscali, bezig aan zijn laatste seizoen als profwielrenner en in de laatste Tour de France winnaar van de bergtrui, versloeg na 198 kilometer de Italiaan Gianni Faresin in de spurt. Massimo Giunti eindigde als derde. Jalaberts landgenoot Christophe Rinero won in Frankrijk de tweede etappe van de Ronde van Limousin. De renner van Saint-Quentin Oktos versloeg in de spurt zijn drie medevluchters. De Australiër Stuart O'Grady werd tweede, voor de Fransman Anthony Geslin. De 191 kilometer lange rit ging van Guéret naar Lissac-sur-Couze. De Belgische wielrenner Christophe Brandt behaalde gisteren zijn eerste profzege. In Overijse won de coureur van Lotto de Druivenkoers. Na 198 kilometer had hij op de finish achttien seconden voorsprong op zijn landgenoot Demeyere. Marc Streel, eveneens uit België, werd derde.