Oranje kan weer niet overtuigen in oefenpartij

Na een weinig boeiende vertoning tegen de Noren maakte bondscoach Dick Advocaat de balans op. Drie overwinningen (tegen Spanje, Verenigde Staten en Noorwegen) en een gelijkspel (tegen Engeland) waren de resultaten in oefenwedstrijden onder zijn bewind. Desondanks kon Advocaat moeilijk beweren dat het Nederlands elftal helemaal klaar is voor de kwalificatiestrijd om het Europees kampioenschap in Portugal (2004), dat voor Oranje op 7 september begint met een duel tegen Wit-Rusland. Daarvoor resten er nog te veel vraagtekens in de opstelling en zoeken te veel spelers naar hun vorm.

Het was typerend dat de 32-jarige aanvoerder Frank de Boer gisteravond in het Ullevaal-stadion van Oslo met afstand de beste Nederlandse international kon worden genoemd. De Boer verzorgde vanuit de verdediging een serie perfecte passes waaruit Patrick Kluivert en met name Ruud van Nistelrooy overigens weinig rendement haalden. Routinier De Boer, 95-voudig international inmiddels, maakte slechts één fout en die leverde in de tweede helft ook bijna een doelpunt van Frode Johnsen op. Matchwinnaar werd Edgar Davids die in de tweede helft goed inviel en in de 71ste minuut profiteerde van een sterke actie van Andy van der Meyde, wiens schot door de Noorse doelman Grodas niet klemvast werd gepakt. Davids scoorde in de rebound.

De linkervleugel functioneerde door toedoen van `pitbull' Davids in de tweede helft aanzienlijk beter dan voor rust. Met name omdat Boudewijn Zenden, die vorig seizoen door een blessure weinig speelde, gisteren weer teleurstelde. Zelden waren zijn acties doordacht. Opponent Christer Basma zette eenvoudig steeds een voet voor de bal als de aanvaller van Chelsea weer eens wilde uithalen voor een zinloos schot. Gegeven het eveneens weinig imponerende werk van linksback Wilfred Bouma moet de linkerflank Advocaat zorgen baren.

De bondscoach wil graag met diepgaande flankspelers opereren, maar zolang Overmars herstelt van een blessure, is het wellicht een optie Rafael van der Vaart hier een kans te geven. Temeer daar er voor het supertalent van Ajax achter de spitsen geen plek is in dit spelsysteem. De besten moeten spelen in Oranje. Dan moet er maar een concessie worden gedaan aan het tactische systeem.

Zenden is misschien als linksback nog bruikbaar zolang hij naar zijn vorm zoekt. Ook in de Verenigde Staten viel hij als linkerspits door de mand. Davids is op de wijze waarop hij zich tegen de Noren manifesteerde weer een kandidaat voor een basisplaats. Advocaat, die gisteren niet over namen wilde praten, is geen grote fan van de middenvelder van Juventus.

Teleurstellend tegen Noorwegen was beslist ook het samenspel tussen Ruud van Nistelrooy en zijn aangever Patrick Kluivert. Voor de wedstrijd voerde de Noor Ole Gunnar Solskjaer van Manchester United een `koude oorlog' door te verklaren dat de twee Nederlanders zelden belangrijke doelpunten maken. Ze konden gisteravond het tegendeel niet bewijzen. Kluivert had daar een verklaring voor. Aangezien de Noren bij balverlies met vijf middenvelders opereerden, moest hij zich laten terugzakken, soms nog verder dan Mark van Bommel. Daardoor verloor hij het contact met Van Nistelrooy, die na rust werd vervangen door de onzichtbare Jimmy Hasselbaink.

Advocaat, die al eerder verklaarde meer te verwachten van het aanvalsduo Van Nistelrooy-Kluivert, deelde de mening dat het gat tussen de twee sterspelers op het middenveld te groot was geweest. ,,De wisselwerking tussen Van Nistelrooy en Kluivert moet beter''. Toegeven aan het verlangen van Kluivert, die een vrijere rol wil, zal de bondscoach waarschijnlijk niet. ,,Patrick is een middenvelder. Als hij ook aanvalt, hebben we vier spitsen. Dan mag je toch wel een beetje zekerheid inbouwen.''

Kluivert klaagde over het overbezette middenveld van de tegenstander. ,,Ik moest steeds achter een Noor aanrennen. Ik vind wel dat we hierover moeten praten. Zo kom ik niet aan aanvallen toe. En Van Nistelrooy heeft niets aan mij. Verder ben ik wel tevreden over de flankbezetting. Je hebt daar snelheid, dat is een belangrijk wapen.''

Weinig overtuigend was ook het spel van voorstopper Michael Reiziger. Regelmatig schoof hij de bal voor de voeten van een tegenstander. Het is aannemelijk dat de speler van Barcelona in de wedstrijd tegen Wit-Rusland in het centrum van de defensie plaats moet maken voor de nu nog licht geblesseerde Jaap Stam, die gezien de late aanvang van de Italiaanse competitie wedstrijdritme moet opdoen in oefenwedstrijden. De verdediger van Lazio Roma is weer een routinier die een belangrijke pijler vormt onder het huidige Oranje.

Advocaat ging na afloop niet in op het spel van individuele spelers, maar hij was duidelijk ontevreden over het optreden van Reiziger als centrale verdediger. ,,Hij moet zich niet met de opbouw bemoeien'', doelde de bondscoach op het vele balverlies. ,,Op die positie is Stam mijn eerste keus.''

Na een dipje in de competitiewedstrijd tegen Ajax was PSV'er Van Bommel gisteravond in elk geval een jongeling die zich net als Fernando Ricksen wél goed staande hield in het Nederlands elftal. De Noorse bondscoach Nils Johan Semb verklaarde dat zijn ploeg geen controle kon krijgen over de wedstrijd door de technische vaardigheden van de Nederlanders en dat was voor een groot deel het werk van Van Bommel en Kluivert op het middenveld.

Noorwegen

0

Nederland

1

Ruststand 0-0. 71. Davids 0-1. Schs: Stuchlik (Oost). Tsch: 15.356.