Oksana en Peter de Grote

De onlangs gekozen Miss Universe komt uit Sint Petersburg. Oksana Federova heeft als hobby's aerobics, lezen, honden en koken. Dat haar lievelingsgerecht `kalfsvlees op zijn Hollands' is hebben wij aan tsaar Peter de Grote te danken die Nederlandse gerechten aan het Russische hof introduceerde. In het kookboek Een geschenk voor de jonge huisvrouw van Jelena Molochovets (1861) is een aantal van die Hollandse gerechten te vinden, zoals in bouillon gekookte balletjes met Hollandse of Zwitserse kaas en een Hollandse vissaus gemaakt met visbouillon, citroen, gemarineerde kruisbessen en nootmuskaat en foelie.

Voor het gemak maakte ik van het originele recept van Oksana's vlees een aangepaste versie met Hollandse maten en instructies. Het oorspronkelijke recept voor de ingemaakte paddestoelen/champignons luidt zo: was de champignons en wrijf ze droog. Kook ze in gezouten water gaar en schep ze in een vergiet. Doe ze, als ze zijn afgekoeld, in een pot, met kruidnagel, twee rode pepertjes, peperkorrels, laurier en zout. Schenk de krachtige azijn, die gekookt en weer afgekoeld is, bij. Giet bovenop olijfolie. Sluit de pot af met een blaas en zet hem op een koele plaats. Nu de bereiding van het kalfsvlees: smelt boter in de pan en braad het vlees snel rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. Leg de gepelde, in ringen gesneden ui en de in plakjes gesneden wortels in de pan. Leg hier de laurierbladen, het rode pepertje en het vlees bovenop. Strooi zout op het vlees. Voeg de bouillon toe. Braad het vlees op een middelmatig vuur gaar en draai het af en toe om. Bestrijk het vlees met mierikswortel. Serveer er ingemaakte champignons bij.