Morgen verhoord: hoofd Rijksgebouwendienst

De tweede openbare verhoordag is morgen grotendeels ingeruimd voor een praktijkvoorbeeld: jeugdinrichting De Doggershoek in Den Helder. Deze twee maanden geleden opgeleverde rijksinrichting, met plaats voor maximaal 120 jeugdige delinquenten en 250 man personeel, werd in 1999 aanbesteed.

Tot verbazing van de Rijksgebouwendienst waren de offertes van de aannemers aanzienlijk hoger dan de opdrachtgever bereid was te betalen. Uiteindelijk kreeg bouwcombinatie Ursem-De Nijs opdracht het gebouw neer te zetten. Ook zij was duurder dan het rijk had begroot, maar deze combinatie had in ieder geval ervaring met het bouwen van gevangenissen.

Freek Meijer is een van de hoofden van Financiële Zaken bij de Directie Programma's en Projecten van de Rijksgebouwendienst, en kan dus vragen verwachten over de aanbestedingsprocedure en de contacten met bouwers. Wat ging er mis? Was de berekening van de overheid te laag uitgevallen of bestaat het vermoeden dat de bouwers onderling afspraken een betere prijs te vragen? Claus Ursem, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf, kent Meijer als ,,een aardige man, die makkelijk praat''. Wat Ursem regelmatig opvalt is dat de overheid ,,wel vaker onvoldoende kan uitrekenen welke kosten de aannemer allemaal moet maken''.

Naast Meijer wordt morgenochtend tevens de ambtenaar A. Bruggeling, ook werkzaam bij de Rijksgebouwendienst, verhoord. In de middag is er een inleidend gesprek met M. de Pender, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Zandwinners. Of de betrokken bouwers volgende week ook moeten verschijnen is nog onbekend.

Verhoren 23 augustus:

10.00-11.15 uur: A. Bruggeling

11:45-13:00 uur. F. Meijer:

14.00-15.00 uur: M. de Pender

Uitgezonden door NOS en RTL Z.