Lowlands op tv, radio en web

Dansend voor het podium of liggend in het gras is luisteren naar bands als The Dandy Warhols, Zuco 103 en Underworld natuurlijk het leukst. Maar bezoekers aan het driedaagse popfestival Lowlands bij Biddinghuizen, dat morgen begint, hoeven in theorie hun tent niet meer uit. Via Lowlands On Air (96.0 FM) kunnen zij hun favoriete artiesten ook horen. Een lokale zender is speciaal voor het festival in de lucht en wordt verzorgd door 3FM en VPRO.

Lowlands On Air is slechts één manier om de tiende editie van Lowlands te volgen. Zowel de zestigduizend bezoekers als degenen die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen – het festival was enkele weken voor aanvang al uitverkocht – kunnen gebruikmaken van sms, internet, radio en tv.

Op de website van radiostation 3FM (www.3fm.nl) kunnen bezoekers aangeven welke artiest of band ze per se willen zien. Vijftien minuten voor aanvang krijgen ze een waarschuwing via sms. Een programmaboekje is overbodig.

Thuisblijvers zijn aangewezen op tv, radio en internet. Het VPRO-programma Lola de Musica presenteert vrijdag, zaterdag en zondag laat het Lowlands Journaal met muzikale hoogtepunten, interviews en akoestische sessies.

Radio 3FM komt het gehele weekend rechtstreeks vanaf het Lowlandsterrein. Muziek van vijf podia wordt aangevuld met bijdragen uit de Foxtrot-tent. 's Nachts maakt presentator Giel Beelen, enfant terrible van de Nederlandse popradio, een radioprogramma vanaf de camping.

VPRO's 3voor12 verzorgt drie dagen de verslaggeving op internet. Via 3voor12.vpro.nl/lowlands is er rechtstreeks beeld en geluid, interactieve interviews en een forum. Achteraf vormt de website een archief met recensies, verslagen, audio- en videofragmenten. De verslaggeving van 3voor12 is ook via i-mode te volgen.

Lola da Musica, Ned.3, vrijdag 0.51-1.31u., zaterdag 23.58-00.38u., zondag 00.15-00.55u.; Radio 3FM, vrijdag 20.00-03.00u., zaterdag 15.00-3.00u., zondag 15.00-23.00u.; VPRO 3voor12, http://3voor12.vpro.nl/lowlands. Meer links www.nrc.nl/internet