Kruidvat in Chinese handen

De Nederlandse drogisterijen van Kruidvat worden voor 1,3 miljard euro overgenomen door de Chinese winkelketen A.S. Watson, onderdeel van het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa uit Hongkong. Dat heeft Hutchison, ook eigenaar van containeroverslagbedrijf ECT in de Rotterdamse haven, vandaag bekendgemaakt.

De Kruidvat Groep is een van de grootste drogisterijketens in Europa en de laatste jaren sterk gegroeid door overnames. De groep verwacht dit jaar een omzet van naar schatting 3,8 miljard euro te behalen. Kruidvat heeft 24.000 mensen in dienst en 1.900 winkels, waarvan 500 in Nederland. Ook de drogisterijketen Trekpleister behoort tot de Kruidvat Groep. Hoeveel winst Kruidvat maakt is niet bekend.

Het Chinese conglomeraat krijgt met deze overname een tweede bruggenhoofd in de detailhandel in Europa. In 2000 nam Hutchison al de Britse drogisterijketen Savers over.

Volgens Kruidvat-bestuursvoorzitter Dick van Hedel zullen de ervaring en de internationale positie van Hutchison Whampoa en A.S. Watson de Kruidvat Groep in staat stellen haar internationale ambities verder waar te maken.

Eigenaar van Kruidvat, waar vroeger ook de Groenwoudt-supermarkten bij hoorden, is de familie De Rijcke, een van de rijkste families van Nederland. Na het overlijden in 1997 van Jacob de Rijcke is oud-Numico-bestuurder Dick van Hedel aan het hoofd van de holding komen te staan, samen met Pieter de Rijcke, de zoon van Jacob. [Vervolg KRUIDVAT: pagina 15]

KRUIDVAT

'Synergie mogelijk in Europa en Azië'

[Vervolg van pagina 1] Net vorige week nam Kruidvat een belang van 40 procent in de Duitse drogisterijketen Rossman. Met Rossman heeft Kruidvat al een joint venture in Oost-Europa. Hutchison zegt op zijn beurt dat de overname van Kruidvat het conglomeraat veel mogelijkheden voor ,,synergie geeft in heel Europa en Azië''.

Tot de Kruidvat Groep behoren de drogisterij- en parfumerieketens Kruidvat en Trekpleister in Nederland, Superdrug in Groot-Brittannië, Kruidvat in België, en de parfumerieketen ICI Paris XL in Nederland en België.

De A.S. Watson Group, in 1828 in Guangzhou, China, opgericht en met een eerste winkel sinds 1848 in Hongkong, heeft meer dan 27.000 mensen in dienst en is met ruim 1.300 supermarkten actief in Oost- en Zuid-Oost-Azië, en sinds 2000 ook in Groot-Brittannië.

Watson maakt onderdeel uit van het Hutchison-conglomeraat van de schatrijke en machtige Hongkongse tycoon Li Ka-shing, die persoonlijke banden onderhoudt met de Chinese president, Jiang Zemin. Het conglomeraat, actief in havens, hotels, mobiele telefonie en supermarkten over de hele wereld, behaalde vorig jaar een omzet van 61 miljard Hongkongse dollar (8 miljard euro), inclusief deelnemingen 89 miljard Hongkongse dollar, en een netto winst van bijna 14 miljard Hongkongse dollar (bijna 2 miljard euro). Het heeft 120.000 mensen in dienst.

Hutchison is al actief in Nederland door zijn meerderheidsbelang in het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT. Met KPN deed Hutchison in Duitsland mee aan de veiling voor UMTS-licenties, maar trok het zich op het laatste moment terug. KPN heeft verder nog een belang in de mobiele activiteit van Hutchison in Engeland.

De overname van Kruidvat door Hutchison moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Kruidvat maakte vandaag verder bekend dat zijn Franse dochterbedrijf Nocibé is overgenomen door de voormalige eigenaar van Nocibé in samenwerking met enkele financiële investeerders.